„Това е конструкция с голямо напрежение, но в механиката има такъв тип напрегнати конструкции, някой път се оказват много здрави. Това е правилното решение“. Това каза пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев за проектокабинета „Денков-Габриел“, който беше представен в петък и би трябвало да бъде гласуван скоро от депутатите.

„Не смятаме, че Габриел може да бъде командвана от Бойко Борисов“, заяви депутатът от ПП-ДБ

„Трябва да има правителство. Пътят, през който минахме, беше много труден от политическа гледна точка, понякога от човешка. Работата му няма да е лесна“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ не е опитвала да получи някакво предимство в преговорите с ПП-ДБ, след като изтече записа от партийното съвещание на „Продължаваме промяната“.

„Минахме през няколко фази… важен е резултатът – има състав на правителство и има мнозинство в Народното събрание, което да го подкрепи. Другата голяма новина – има мнозинство, което има воля и е в състояние да подкрепи съдебна реформа“, заяви Дончев.

На въпроса дали ще има депутати от ГЕРБ, които ще гласуват „против“ проектокабинета „Денков-Габриел“ той призна, че не може да отговори. Проведохме много разговори, разбрахме се, че по-добро решение от това няма, колкото и да е трудно, уточни депутатът от ГЕРБ.

Решението за отделянето на Националната следствена служба от прокуратурата той определи като „добра стъпка за деконцентрация на правомощията и на властта на прокуратурата“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук