Законът за енергетиката трябва да се промени, за да има право Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определя цени със задна дата. Това коментира във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, във връзка с понижаването с 40% на цената на газа.

Според Дончев в рамките на няколко седмици трябва да се изработят механизми за компенсиране на надвзетите суми.

„Ние нямаме проблем от гледна точка на възстановяване на надплатени суми от страна на „Булгаргаз“ към неговите клиенти. По-скоро въпросът е от следващо ниво – как дружествата, ползвали газ ще компенсират своите клиенти по веригата. Тук нещата са малко по-сложни, отколкото изглежда на пръв поглед“, коментира той, цитиран от Фокус.

Според вицепремиера в момента по този въпрос работят паралелно и експертите на Министерството на енергетиката, и депутатите в Народното събрание, и КЕВР.

„Към момента има два варианта – единият, ориентиран към надвзети суми назад, а вторият е прихващане – редуциране на бъдещи плащания“, обясни още той.

„Ако говорим за клиентите на „Топлофикация“, примерно, това би могло да се случи. Но има ситуации, в които от логистична и административна гледна точка, е много трудно, на ръба да не бъде възможно.

Давам пример: „Как ще издирим клиентите на една метанстанция, които са зареждали в седем – осем месеца назад? Как ще им върнем пари?

Аз считам, че един от критичните моменти, в които би могло да се извърши подобна компенсация, когато говорим за парното, е примерно, към месец май, когато в масовия случай идват изравнителните сметки, да се извърши компенсиране“, каза още Томислав Дончев.

Той уточни, че относно „Топлофикация“ все още текат изчисления и не пожела да се ангажира с процент, тъй като цената на парното не се определя на сто процента от тази на газа.

Вицепремиерът добави, че при всички случаи ще има намаление.