В първите часове на Новата 2017-та година зловещото лице на тероризма отново напомни за себе си. В истанбулския нощен клуб „Рейна“ бяха убити 39 празнуващи Новата година посетители, а над 40 са ранените. За Република Турция, колкото и ужасно да звучи това, терористичното насилие се превръща в ежедневие. Това се казва в официална позиция на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан.
Ето какво се казва още в съобщението:

„Терористите неслучайно са избрали новогодишната вечер, в която  споделяме мечтите си за по-щастливи времена на мир, сигурност, добруване и благоденствие. Целта им е да внушат, че злото е неизкоренимо, а терористите едва ли не непобедими. Ето защо, когато и днес изразяваме своята дълбока скръб за жертвите от терористичния акт, ние искаме и да припомним, че противодействието на асиметричната заплаха тероризъм трябва да бъде не само свързано с адекватни сили за сигурност и полиция, но и с нови нестандартни политически и граждански форми на противодействие.
 
Независимо, че днес Република Турция плаща най-висока цена, тероризмът не е проблем на която и да е отделно взета страна, а отдавна изисква колкото се може по-широка европейска и световна солидарност. Това означава завръщане към идеята за силен Европейски съюз и откровен, принципен и ясен интеграционен диалог със страните, които и без официално да са членки на ЕС с усилията си укрепват неговата сигурност.
 
Скърбим за жертвите и пострадалите, зовем Европа и света за мъдрост и истинска солидарност”.