"Проблемът на Петков и Василев е, че никой не иска точно те да са в управлението. Защото те показаха един маниер за налагане на решения без да се съобразяват с никой.

Демонстрираха нещо като презрение към всеки българин, който е останал да живее в България и няма диплома от Харвард". Това коментира пред "Стандарт" политологът доц. Татяна Буруджиева. Ето нейната прогноза:

- Госпожо Буруджиева, какъв е Вашият коментар за излизането на ИТН от коалицията?

- Очакваното стана много неочаквано. Аз лично смятах, че ще се приеме актуализацията на бюджета, ще се оправи Изборният кодекс и чак тогава ще минем към скандала, който се очакваше да бъде Северна Македония. Но това, което заяви Слави Трифонов - че държавата няма пари, звучи не по-малко притеснително. Експерти задаваха въпроса и се виждаше, че има проблем. Но аз лично смятах, че става въпрос за пари кеш, което в една криза обикновено създава напрежение.

Ужасяващото разкритие на Слави: 9 милиарда бяха пръснати за 9 дни...

Защото няма логика в държавата да няма пари при положение, че ДДС остава толкова висок и че имаме толкова висок ръст на инфлацията - това означава, че би трябвало да има добри постъпления в държавната хазна. Освен това и се отчетоха добри постъпления. Така че при всички положения на ПП ще се наложи да отговорят на тези два въпроса много категорично - какво са обещавали за Северна Македония и има ли пари в държавата. 

- Какво следва оттук нататък?

- Възможни са всякакви варианти, включително и нови коалиции, не само правителство на малцинството, както каза господин Петков. Но моето впечатление е, че всъщност проблемът на Петков и Василев е, че никой не иска точно те да са в управлението.Защото те показаха един маниер за налагане на решения без да се съобразяват с никой. Демонстрираха нещо като презрение към всеки българин, който е останал да живее в България и няма диплома от Харвард.

Те продължават да заявяват позиция, че нямат нужда от партньори, вместо да потърсят партньори в политиките, които искат да правят /оставям настрана, че все още няма такива политики/. Коалиционното споразумение - то бе писано много набързо, на коляно, както се казва. Война започна след това, случиха се и други неща.

Тези 6 месеца можеха да ги използват, за да развият конкретни политики. И нямаше да има такива проблеми. Защото щеше да е ясно какво се прави. Разбира се, с напрежение и с трудност, както във всяка подобна коалиция, каквато те сглобиха - нещата не стават лесно. Но можеха да постигнат нещо. Пък и те показаха, че някои решения могат да се вземат с доминиращото желание да се стои във властта и да не се отива на избори.

Но вероятно от ИТН имат доста по-сериозна информация, за да си позволят да направят тази стъпка. Нещата би трябвало да са много по-сериозни от това, което ние виждаме. Така че аз очаквам повече информация.

Проблемът оттук нататък е как ще си гарантират партньорства, за да постигнат правителство на малцинството. Заявката "Имаме нужда от 12 честни депутати" - като че ли всеки, който не се съгласи, е безчестен - звучи много неприлично на фона на желанието им да продължат да управляват. Необходимо е малко повече смирение, когато искаш да те подкрепят и да удовлетвориш своите амбиции и интереси. Необходимо е поне да направиш жест на уважение към другите. Не виждам такъв жест.

Така че нещата изглеждат много радикално от политическа гледна точка.

- Изглеждат радикално, но дали ще се случат радикално? 

- Радикалното е да има избори. Изборният кодекс - това е едно от нещата, за които отдавна казвам, че трябва да бъдат наблюдавани във връзка с това кога ще са изборите. Изборният кодекс е в програмата за пленарна зала вече. Не бива да изключваме варианта избори.

Другият вариант е някакво преформатиране на коалицията. Но аз не си представям точно какво ще бъде в този парламент. Защото много трудно може да се изключи ПП от едно бъдещо правителство. За мен е невъзможно да видя възможност да привлекат някакъв нов партньор, който да ги подкрепи. Защото трябва да има мнозинство, когато се гласува това правителство, дори да е на малцинството. Теоретично има всякакви възможности, практически като че ли те са доста по-ограничени.

- Т.е. виждате избори. Но колко скоро ще са те? Дали ще се приеме все пак актуализацията на бюджета?

- Според мен е възможно да се приеме както актуализацията, така и поправката в Изборния кодекс. Това ще държи мнозинството в парламента. И така, изборите отиват към края на август - началото на септември. Или по принцип септември. Тогава, когато се задава втората вълна инфлация, както каза Асен Василев. Не знаем кое ще е за добро и кое - за зло.