Вече имаме официално решение дебатите по вота на недоверие да бъдат проведени по време на извънредно заседание във вторник. Това означава, че 24 часа по-късно - в сряда, предстои най-важният тест за правителството.

От вота на депутатите зависи дали кабинетът „Петков” ще падне или ще продължи да управлява. За сряда е насрочен и нов протест на хората, които подкрепят досегашния парламентарен председател Никола Минчев и управлението.

При хипотеза, че правителството падне, президентът трябва да проведе консултации и да връчи три последователни мандата в опит да се направи ново правителство в рамките на този парламент. Грубите сметки показват, че тази процедура може да отнеме около месец - тоест,  до втората половина на юли. Ако и тези опити се провалят - служебен кабинет и нови избори през септември или октомври са неизбежни.

„За служебен кабинет е рано. Предполагам, че президентът ще изчака да премине актуализацията на бюджета и едва след това ще започне консултациите за връчване на проучвателен мандат. 7-дневен е срокът. Едва след това президентът може предложи на Народното събрание да избере кандидатът и по негово предложение правителство”, обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.