Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев с коментар пред БСТВ за дипломатическата война с Руската федерация, както и за казуса с новото френско предложение към РСМ, което на практика означава - че България загуби битката със сърбокомунистическия войнстващ македонизъм.

Съдейки по стилистични детайли, струва ми се, че движещата сила тук не е американската, а е английската. Но това разбира се, не е толкова важно. Мисля, че пубертетните изпълнения на българския премиер в оставка дойдоха като добре дошли за Русия, давайки и повод да изрази реалното си отношение към България.

Според мен, на г-жа Митрофанова никак не ѝ е зле в София, и ако зависи от нея - не би затваряла никакво посолство. Още вчера, тя се е свързала с центъра си, самия министър на външните работа на РФ. Не очаквам окончателно прекъсване на отношенията, това което ще стане е замразяване на дипломатическите отношения на много ниско равнище

Това което предстои да стане през август, е че България ще прекрати едностранно отношенията си с Русия и най-вероятно през септември ще обяви война на Русия. Българските русофоби са напълно способни на това и мечтаят да го направят, каза доц. Вацев.

Как оценявате това действие на Кирил Петков, което не е само дипломатическа война, а геополитически слугинаж:

Кирил Петков е лошо образован и тежко малокултурен, но не е невменяем и може да отговаря за деянията си. Той се опитва, засега успешно, да прекрати отношенията на България с Русия. Геополитически, това означава, че ръководителите на Кирил Петков (а това са англичани), смятат, че на Балканите трябва да се направи нещо, за да се изгради голямата идея на Великобритания за "малката Антанта".

Това означава военен съюз между Великобритания, Полша, Украйна, Румъния и България. Не бива да забряваме активността на президента Радев върху много интересната схема на Триеморието, което по своята същност е военен съюз, а чак след това икономически.

Очаквам наистина, без да преувеличавам, през август или септември най-късно, когато на територията на западна Украйна влязат полски войски, България да обяви война на Русия. Войната ще бъде директно между Русия и НАТО.

Руска професорка: България може да се окаже катализатор за мащабен конфликт с НАТО

Ще го направим от името на НАТО и зад гърба на големите. Ние имаме традиция в обявяването на война на Велики сили. За съжаление, днешните български управляващи не са си научили уроците от историята и не знаят какво е да обявиш война на Велика сила.

Говоря за един момент, когато Русия ще може да заяви, че воюва директно с НАТО, тъй като влизането на полски войски в Украйна ще може да се разглежда като открита война между Русия и НАТО. Когато това се случи, може да се смята, че всички страни от НАТО ще обяват война на Русия. 

На българска територия все още няма тежки ударни НАТО-вски установки, за разлика от Румъния. Така, че на този етап няма цели, достойни за обстрелване с ракети "Калибър". 

Те са единородни и единосъщни ( Петков и Василев) относно своите политически задачи. Зависи кое ще бъде българското правителството през септември, дали служебно или редовно, но няма да изпусне да направи провокация срещу Русия, прогнозира доц. Вацев.

Регионналният конфликт вече дими, всеки момент ще пламне. България няма да бъде прокси, но може да бъде пионка в един период на бъдеща ескалация на тази война. На този етап военно полит. ръководство на Русия ескалира конфликта, по същия начин се държи и военно ръководство на НАТО.

Чий агенти са Кирил Петков и Асен Василев?

И двамата са завършили не Харвардския университет, а школа към Харвард. Навремето в АОНСУ имаше няколко други ПУЦ-а за краткосрочни курсове. Например - 3 месечни курсове за студенти от Зимбабве. Разбира се, те провеждат политиката на Демократическата партия на САЩ, но със силен английски уклон, тъй като Англия е на път да стане управляващата сила на конфликтите в Източна Европа и на Балканите.

На територията на България живее не един народ, а два народа. Българи, които са безкрайно ангажирани емоционално и исторически с ролята на Русия в своята история и "българяни", които се държат като окупатори. Това са хора, които нямат българско съзнание, те са проксита на англо-саксонски интереси.

Те са малцинство, но сега са на власт. Това не може да продължи много дълго и се надявам, съотношението да бъде коригирано. На този етап, на власт са най-неблагодарните и най-безотговорни, не просто към Русия, а и към България, социални кръгове. Те наистина са способни да обявят война на Русия.