ДПС също не приема условията на президента Румен Радев какво трябва да свърши парламентът, преди да бъде насрочена дата за нови парламентарни избори.

"По отношение на плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет", коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов.

"Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание", каза Адемов.

ГЕРБ-СДС също изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на изявлението на държавния глава, който настоя НС да приеме актуализацията на бюджета и да се произнесе по Плана за възстановяване и устойчивост, преди да издаде указ за разпускане на 46-ия парламент и да насрочи нови парламентарни избори.

Тя настоя президентът да разпусне парламента в - цитирам - разумен срок, който тя определи като "няколко дни": "За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви "тънки сметки" и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо".

Атанасова потвърди, че ГЕРБ са за избори 2 в 1, тъй като гласуване в три поредни недели ще изтощи българските граждани и ще се отрази негативно на избирателната активност в разгара на поредната Covid-вълна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ