ДПС изпълни заявеното още в сряда намерение и внесе днес в деловодството на Народното събрание закон за контрол за прилагането на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, произведен или внесен от Русия.

Така на практика се пресичат изцяло опитите за заобикаляне на евроембаргото за руски нефт и вторичен износ на преработени продукти. С този ход ДПС едновременно запълни законовия луфт, който се появи по темата, след като страната ни договори дерогация на забраната за внос на руски нефт.

Освен това ДПС доказва, че е единствената евроатлантическа парламентарна партия у нас, защитаваща интересите на ЕС и България. Преди това темата с вноса и преработката на руски нефт у нас се използваше от различни политически кръгове в страната, но никой освен ДПС не внесе законово решение за разрешаване на казуса. Законопроектът на движението е внесен в четвъртък, малко след 10 часа и ясно забранява износа на продукти от преработен руски нефт от страна на България.

С документа, който е депозиран в 10.20 часа в деловодството на НС, се въвежда и ясен режим на облагане, както на внесените продукти, така и на преработените. Внасянето на законопроекта бе обявено от Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС по време на извънреден брифинг в парламента. „Поредна лъжа по адрес на ДПС от "кръга на лъжата". В публикацията на лъжците вчера в 19:06 ч. твърдят, че сме подкрепяли износа на нефтени продукти въпреки европейския регламент и дерогацията за нас“, заяви Карадайъ на брифинга. Той припомни, че партията е заявила още в Комисията по енергетика, че ще внесе законопроект по прилагането на еврорегламента.

"Направихме го. Законопроектът се казва "Закон за контрол на прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход или изнесени от Русия", каза още лидерът на ДПС. “Изключението се отнася за българските граждани, а не за едрия бизнес и още по-малко може да послужи като основа за поредната лъжа по адрес на ДПС от кръгът на лъжата, коментира Карадайъ. И отново заяви, че ДПС ясно е доказало до момента, че не подкрепя износа на нефтени продукти въпреки дерогацията на ЕК. “Долна опашката лъжа в медиите на кръга на лъжата на олигарха и от неговите проксита и изпълнители в Народното събрание”, каза Карадайъ, визирайки олигарха Иво Прокопиев и кръга от медии, които той управлява.

Преди ден в публикация в свързания с Прокопиев сайт „Медиапул“ се появи твърдение, че ДПС е сред партиите, които подкрепят възможността България да продължи да изнася преработени от руски нефт продукти след влизане в сила на евроембаргото на 5 декември.

Страната ни получи право на частична дерогация на забраната за внос на руски нефт, но без да бъде уточнено изрично дали временното неизпълнение на еврозабраната засяга и възможността страната да изнася преработени нефтопродукти от руска суровина. Това пък породи спорове, на базата на които от „Медиапул“ се пробваха да направят поредната манипулация. От сайта цитират изказване на Рамадан Аталай от ДПС, в което той заявява, че за да се реши казуса не е достатъчно просто да се приеме решение, а нужно да бъдат внесени законови поправки. Въпреки това медията вади думите на Аталай от контекста и го обявява за част от „коалицията „Лукойл“, която имала за цел да заобиколи европейските норми. Въпреки, че публично политическите партии от кръга на олигарха Иво Прокопиев обявиха, че са против износа на преработени продукти с произход руски нефт, нито една от тях не внесе законови изменения, с които да се забрани тази възможност.

Така де факто ДПС остават единствени, които със законодателен акт буквално порязват опитите за заобикаляне на евросанкциите срещу Русия. Ден по-рано на заседание на енергийна комисия от ГЕРБ изискаха тълкуване от ЕК относно смисъла на дерогацията, сключена между нас и ЕС, относно износа на продукти, произведени от руски нефт. А министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че в регламента няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за преработения нефт, който е получен по нефтопровода“, добави министър Алексиев.