ДПС затяга наказанията за домашно насилие. Парламентарната група на Движението внесе законопроект за промяна в Наказателния кодекс. С нея от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, отпадне изискването за системност.  

В момента, за да се приложат по-тежките състави на НК, преди конкретното деяние се изисква да бъдат направени три регистрации в полицията, съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. А в мнозинството от случаите още първия акт на насилие оставя трайни физически и психически последици, тежки телесни повреди. За съжаление, в редица случаи се стига и до загуба на човешки живот, допълни Хамид, припомняйки, че само преди дни още една жена загуби живота си – Алена Щерк.

Промяната, която предлагаме, засяга общата част на Наказателния кодекс, която касае условията за прилагане на НК и квалифицираните състави за извършени престъпления при условия на домашно насилие, обясни Хамид. Той съобщи, че между първо и второ четене на проекта ПГ на ДПС ще внесе и предложение за увеличаване на наказанията за престъпления, извършени при условия на домашно насилие.

Конкретният повод за този законопроект беше острата реакция на комисаря по правата на човека. Миналата седмица г-жа Дуня Миятович остро изрази своето притеснение от забавянето на тези промени от страна на правителството и настоя по най-бързия начин тази промяна да бъде извършена, каза Хамид.

Юристът припомни, че текстът има още по-стара история.

Преди две години омбудсманът на Републиката предложи на Министерство на правосъдието да внесе предложения, с които да се премахнат изискванията за системност, защото по силата на тях текстовете за домашното насилие в НК не работят, каза Хамид.

За съжаление, докато правителството си разменя писма, събира работни групи и не се ангажира със срокове, станахме свидетели на поредното тежко престъпление  при домашно насилие. Затова смятаме, че текстът трябва да бъде приет незабавно, категоричен бе Хамид Хамид.