Общините, а не МВР, да извършват контрола за шума на открито и по заведенията в курортите. Това поискаха от ДПС. Това стана ясно от думите на депутата Хамид Хамид от движението.

Предишните промени бяха приети през юни, по предложение на патриотите и по инициатива на НФСБ. С тях се ограничи шумът на открито от 23.00 до 8.00 сутринта, вместо до 7.00. Отделно глобите достигат до 12 000 лева.

Новото в закона е контролът върху спазване на т.н тихи часове да бъде възложен изцяло и единствено на МВР, както по отношение на обектите, създаващи шум, така и в случаите на външно озвучаване по повод на семейни, религиозни или други тържества.

В случаите на нарушаване МВР издават писмено разпореждане за незабавно прекратяване на озвучаването. При отказ обекта се спира за срок от 3 дни.

Сега от ДПС искат да се преустанови пълното унищожаване на голяма част от българския дребен и среден бизнес, особено ресторантьорския по родното Черноморие, уточнява в. Монитор.

Хамид изтъкна, че по данни на асоциацията на ресторант орлите има спад  над 40%. Последните поправки в Закона пък постигнали пълното унищожаване на този бизнес и голям отлив от българските курорти.

"Някой целеше да вкара туристите по хотелите и те да не излизат навън. Не желаем  туризма да се превръща в пенсионерски или курортите да се превръщат в старчески домове. Искаме модерни курорти, които да бъдат посещавани от повече млади хора от цяла Европа", каза Хамид.

Именно затова те искат да върнат стария режим на действие, който предоставя в ръцете на общините контрола върху шума на открито.