Върху нас и правителството ни не е имало натиск. Нещо повече – имахме пълната готовност за изграждане на Южен поток и финансирането беше осигурено. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в парламента.
 
Той подчерта, че както необходимите кораби за изграждане на проекта са били на пристанище Варна и Бургас, така и двете пристанища са били пълни с тръби.
 
„Нека да не забравяме, че г-жа Бъчварова се хвалеше, че ГЕРБ са партия, която е спряла три големи руски енергийни проекти“, каза още той. Според него спирането на „Южен поток“ се дължи на процесите, които протичаха в Европа, както и на ситуацията в Украйна. „Позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната, но за съжаление вече не може да се случи. България трябва да има сигурност на доставки на природен газ и трябва да се направи всичко, за да имаме директен достъп до руски газ, защото друга възможност няма. Нека този, който е спрял проекта, да даде отговор“, допълни Стойнев.
 
Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ коментира, че в ЕС за едни държави може да има директен достъп до природен газ, за други – не може. „Тези двойни стандарти са причината да има толкова негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск?“, попита Стойнев.
 
Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев отказа да коментира думите на руския президент Владимир Путин как България спряла "Южен поток". "

Знаете при какви обстоятелства проектът беше спрян, заяви в кулоарите той. Добрев, който е бивш енергиен министър, поясни, че сме получили критики по начина, по който проектът се е структурирал при кабинета Орешарски. Пак тогава е имало проблеми с комуникацията с ЕК. Не е имало външен натиск, според депутата от ГЕРБ.