Миналата седмица стана ясно, че и премиерът Главчев, и президентът Радев ще участват в срещата на върха на НАТО.

“Стигна се до това състояние заради вътрешните политически събития в България. От гледна точка на НАТО въпрос по никакъв начин не стои, защото всяка държава има само едно място, независимо кой е в делегацията.

Затова е и толкова важно участието, защото гласовете на държавите са равни и даже само една държава да не е съгласна с някои от документите, решение не може да бъде прието".

Това в ефира на БНР Йордан Божилов, основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната:

“Чисто протоколно ще бъде номиниран или президентът или министър-председателят и това трябва да стане с решение на Министерския съвет, каквато е и дългогодишната практика в България. 

Предполагам, че това решение, ако не е взето, би трябвало да бъде взето буквално тези дни. Мисля, че ще има нюанси най-вече в изказването на българската делегация в зависимост от това кой е ръководител, тъй като знаем, че има известни различия в позициите на МС и на президента.

Независимо кой ще седне на българското място, аз не очаквам България да блокира някое от решенията или пък текстовете на комюникето, които обикновено се взимат".

"Не виждаме сериозни различия по ключови въпроси на НАТО - за изграждане на отбраната, за изразходване на повече средства за въоръжаване на българската армия. Не виждаме различие и в позициите, че трябва да се укрепи Източния фланг на НАТО.

Основно различията са по отношение на Украйна. Но документите, които се приемат в НАТО, имат доста дълъг процес на подготовка. Ръководителите на делегациите не участват в прякото оформяне на документите...”.

Ако премиерът Главчев бъде сменен, в срещата ще участва министър председателят, независимо как се казва той:

"При всички положения е добре да имаме редовно правителство, защото доста от въпросите, които са свързани с отбраната и сигурността изискват дългосрочни действия”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!