Министерският съвет взе решение за освобождаване на Иван Драшков от длъжността заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност", съобщиха от правителствената информационна служба. Мотивите за решението не се оповестяват.
БЛИЦ припомня, че Драшков бе замесен в скандала с подслушването на журналисти по разработката "Галерия" на службата.
Освен това се оказа, че фирмата "Сида ЕС" - ЕООД" на брата на Иван Драшков - Петър е пробвала с фалшив договор, под който е сложен уж подписа на кмета Бойко Борисов, да си присвои 14 дка в Красно село- Стрелбище. Също така стана ясно, че синът на Драшков пък имал общ бизнес с Евелин Банев-Брендо. Неговото дружество "Ай Ти Ди Груп" строи два от хотелите на Брендо в София. Драшков-син е само на 25 години, но вече изпълнява едни от най-големите строителни проекти в столицата. "Ай Ти Ди" груп е инвеститор собственик на жилищен комплекс "Езерото" в жк "Дружба 1". Земята, върху която се изгражда комплексът, е собственост на Драшков-син и струва милиони евро. До момента синът на зам.-шефа на ДАНС вече е натрупал цяло състояние.
Истинските пари на Иван Драшков-син всъщност идват от инвеститори, които са предпочели да останат в сянка. Сред тях бил и Евелин Банев-Брендо.
Връзките между Брендо и Иван Драшков датират още докато той е шеф на НСС. След като напуска службата продължава да държи протекцията си над Брендо. Непрекъснато са спирани разработки за него. Докато го проверяват, спецченгетата попадат на телефонни разговори между Банев и различни началници, сред които и настоящи шефове на службата. В част от тях Брендо е подавал информация за предстоящи сделки с дрога, пише "Уикенд", позовавайки се на източник от направление "Икономика" на бившата ГДБОП. Част от сделката с Драшков, който никога не е снемал опеката си, е била да се подпомогне бизнеса на сина му Иван. Това обяснява и внезапното забогатяване на най-младия член от фамилията. /БЛИЦ