Германският Нойес Дойчланд се спира на предстоящия избор на нов генерален секретар на НАТО и в тази връзка споменава номинацията на бившия български външен министър Соломон Паси. Ако съдим по информацията на изданието, че Париж, Берлин и Лондон вече са се обединили около кандидатурата на датския премиер Андерс Фог Расмусен, то шансовете на българския кандидат очевидно вече не изглеждат много високи, съобщава Дойче веле.
БЛИЦ припомня, че още през миналия месец РИА Новости съобщи, позовавайки се на дипломатически източник, близък до централата на Алианса, че Расмусен е най-вероятният нов генерален секретар на НАТО. Според източника името на приемника на Схефер ще бъде обявено до юбилейната априлска среща на върха на НАТО.
Расмусен, който навремето подкрепи нахлуването на САЩ в Ирак, владее свободно френски, който е вторият официален език в НАТО. Франция настоява ръководителят на Алианса свободно да владее “езика на Молиер”. 

А ето как британският "Икономист" описа Паси през януари, когато бяха огласени номинациите за поста:

Друга възможност е Соломон Паси, бившият външен министър на България, който караше Трабант. Той вече беше начело на ОССЕ – форум по сигурността, който включва Русия. Това може да го направи по-приемлив за Кремъл. Но той трябва да бъде много предпазлив: много от съюзниците искат генерален секретар с политическо влияние или както се изрази източник от НАТО "някой, на когото ще му вдигнат телефона, когато звъни на европейските лидери", писа изданието.

Сред възможните претенденти за нов генерален секретар на НАТО са и външният министър на Полша Радослав Шикорски, канадците Питър Маккей (министър на отбраната) и Джон Манли (бивш външен министър), бившият британски министър на отбраната Дес Браун. /БЛИЦ