Да се въведе фиксирана дата за провеждане на избори, поискаха от движение „Напред“. По този начин ще се създаде традиция и ще се гарантира стабилността на изборния процес във времето, мотивира предложението Мария Пиргова, заместник – председател на партия „Лидер“, част от движението.
Любен Дилов син пък предложи тази дата да е на Димитровден, когато по българската традиция се освобождават старите слуги и се наемат нови. Това за нас винаги е било ден за размисъл и за избор, обоснова се той.
Освен това от новата политическа формация искат и 16-годишните да имат право на глас, а не както е според сега действащото законодателство навършилите 18 години да могат да пуснат вот. Аргументът е, че така ще се ангажират по- младите с политиката. Трябва да се въведе и възможност за електронно гласуване, защото така ще се реши проблема с гласовете фантоми, които са поне 500 хил. на всички избори и така ще се намали възможността за манипулиране на изборите, смята Пиргова. Тя добави, че ако се въведе предварителна регистрация за гласуващите, ще се повиши политическата им култура и ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души. От движение „Напред“ искат още промените в изборното законодателство да се приемат само през мандат, за да се предотврати възможността те да обслужват интересите на управляващите в момента партии.
Според Любен Дилов вече е ясно, че няма да бъде променено изборното законодателство сега, но поне може да се направи нещо за по-прозрачното провеждане на гласуването. Движение „Напред“ предлага местата, които има за застъпници на изборите, да ги даде на гражданските организации, които следят за нарушения при провеждането на избор, обясни той.
Лидерът на ВМРО и заместник – председател на движението Красимир Каракачанов поиска от правителството поне в края на мандата си да се държи мъжки и да защити националните интереси, като постави условието пред управниците на Македония да зачитат правата на българите, които живеят там. Трябва да кажем ясно на Скопие, че пътят към Европа и подкрепата на България за членство в НАТО и ЕС, минава само при съобразяване с правата на онези, които се определят като българи, отсече той.
Камелия Цветанова, БЛИЦ