Вчера започнаха консултациите за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и промени в Конституцията. Вносителите от ГЕРБ получиха подкрепата на НФСБ.

От ВМРО обаче заявиха, че биха подкрепили проекта само ако в него бъдат заложени 6 техни предложения.

"За да се подпишем под идеята, ние ще изискваме от нашите партньори условията ни, които са шест, да бъдат заложени в проекта. Нямаме причина да мислим, че трябва да подкрепим този проект, ако не се случат, би било ненужно усилие", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му убеждението на ВМРО е да подкрепят проект за Конституция, който включва тези 6 предложения.

"На този етап безспорно държим на 6 предложения. Няма да ги делим. Не предлагаме нещо, за да се пазарим.

Ние казваме следното нещо. Ако се отваря Конституцията за ремонт, трябва да има промени, които са важни за нас", категоричен бе зам.-председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Джамбазки увери, че ако ГЕРБ не уважат предложенията на ВМРО, това няма да доведе до трус в управляващата коалиция, а само до факта, че партията няма да подпише проекта за нова Конституция.

"Нашите колеги ни предлагат ВНС, без да сме го обсъждали и без да са се консултирали с нас. В тази ситуация трябва да подходим отговорно. В програмата за управление няма ВНС", поясни Джамбазки.

Той изрази мнение, че целта на политиката е да е полезна за българското общество. Сред условията на ВМРО са въвеждане на образователен ценз при гласуване, връщане на наборната служба, записването на съюза между мъж и жена като такъв и президентът да има законодателна инициатива.

"Ако се върнем назад във времето, ние във ВМРО сме твърдо убедени, че президентската институция трябва да има тежест в политическия живот. Искаме 2 прости неща - президентът да има право на законодателна инициатива, както и той да иска вот на доверие или недоверие към правителството", обясни евродепутатът.

"Дали ГЕРБ и ВМРО ще се разберат е въпрос на разговори", уверен е Джамбазки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!