Легенда е, че тоталитарната Държавна сигурност е контролирала прехода. Това обясни бургаският депутат Димитър Стоянов, който е сред шестимата нови отцепници от парламентарната група на „БСП за България“.

„В Държавна сигурност (ДС) бях стигнал до майор. Бях последният началник на ДС в Нефтохимическия комбинат до 1990 г.“, разказа Стоянов в интервю за „Флагман“. Според него ДС дори е била разгромена и това е една от причините за несгодите през прехода от комунизъм към демокрация у нас.

„Защото имаше една единствена служба в оня период, която можеше да запази и икономиката и всичко – това беше, искаме или не искаме, Държавна сигурност. Защото тя контролираше икономическите предприятия. Тя можеше да види продажбите „под тезгяха“ и т.н. В момента, в който тя се разгроми, създаде се отрицателно обществено мнение, - предприятията започнаха да се разпродават, да рухват, изгубихме си пазарите и т.н.

Това е моето мнение. Сега и да го ровим... то се прави, за да получим лесни отговори на сложни въпроси – че някой някъде е злонамерен и т.н. Запомнете от мен – няма сила, която през цялото време да контролира процеса! Хората от ДС се чудят как да свържат двата края, защото в голямата си част са пенсионери. Даже в самото начало да са се опитали да контролират процеса, след това са се появили други, които са поели контрола“, категоричен е Стоянов.

Според депутата, ДС няма роля по време на прехода.

„Каква роля да има?! След 10 ноември всички се обединиха срещу нас. Аз бях началник на службата за сигурност, а ходих да си търся работа като шлосер в Нефтохима, защото не знаех на кой хал съм. След това тръгнах да завършвам „Право“.

Нали разбирате, че ако имаше нещо, нямаше да тръгвам да завършвам и да ставам адвокат. Аз съм бил, така да се каже, „на баш-а“ - Нефтохим, където вървят потоците пари. Не казвам, че съм нещо изключително, но и друго мога да кажа – към 10 ноември 1989 г. Държавна сигурност в Бургаска област бяхме точно 67 души.

А в областта живееха 400 000 човека. Партийният апарат не знам колко хиляди беше. Така че с тези 67 души... Но легендата е факт и хората вярват. Все пак добре е човек да има елементарни обяснения на трудни въпроси, защото когато тези обяснения ги няма, той пък може да се натъкне на истината. И истината да го ужаси“, коментира още г-н Стоянов.