Преди година самолет с Евгений Пригожин експлодира във въздуха, убивайки всички на борда. Фаталната грешка на шефа на наемниците от Вагнер дойде два месеца по-рано, когато той нареди на хората си да тръгнат към Кремъл и смяташе, че може да му се размине.

Въпреки че превратът се провали, руснаците станаха свидетели на невъобразимото: предизвикателство към авторитета на Владимир Путин от един от собствените му поддръжници.

Година по-късно руснаците отново се сблъскват с това, което би било немислимо преди пълномащабното нахлуване в Украйна. В Курск чуждестранни войски навлязоха в Русия за първи път от Втората световна война при изненадваща украинска офанзива, което накара около 133 000 души да избягат.

„Има общо чувство на объркване“, каза за POLITICO Владимир, жител на Курск, който пожела да остане анонимен от съображения за безопасност. „Което всеки момент може да се превърне в паника.

Реалността разкри като лъжа наратива

Въпреки че е твърде рано да се каже как ще се развие ситуацията с Курск, нахлуването - точно като преврата на Пригожин - проби дупка в обещанието на Кремъл към обикновените руснаци, че войната срещу Украйна няма да ги засегне.

И в двата случая реалността разкри като лъжа наратива, идващ от Москва, че тя е под пълен контрол.

Политическите последствия за Путин обаче може да не са толкова незабавни, колкото се очаква.

Може би никога няма да разберем до каква степен руснаците щяха да подкрепят Пригожин, ако той не пресече бунта си миналия юни. Но посланието му, че военното ръководство на Русия води страната към катастрофа, очевидно имаше широка привлекателност.

Тогава жителите на южния град Ростов на Дон се втурнаха да поздравят Пригожин и хората му като герои. Болезнено за Кремъл, някои ключови пропагандисти и политически фигури запазиха мълчание, когато Пригожин се сближи с Москва и реакцията на правоохранителните органи беше подозрително закъсняла.

През последната година Кремъл предприе мерки за възстановяване на контрола.

Първо, мащабна чистка в Министерството на отбраната на Русия изглежда има за цел да успокои някои от ултранационалистите, които споделят пренебрежението на Пригожин към висшето военно ръководство на страната, както и да внуши нова дисциплина и страх сред онези, които биха могли дори да си помислят да нарушат чина .

Бившият министър на отбраната Сергей Шойгу, който беше една от основните мишени на честите изказвания на Пригожин, беше преместен в Съвета за сигурност. Други имаха по-малко късмет, като няколко високопоставени служители бяха арестувани и обвинени в текущо разследване за корупция.

Новият шеф на отбраната е Андрей Белоусов, технократ, който според анализаторите, въпреки че е добър в изчисленията, му липсва опит и харизма, за да представлява политическа или военна заплаха за Путин.

Това дава на руския президент по-здрав контрол върху военните, с Валери Герасимов, началник на генералния щаб, до него.

Междувременно, докато войната ескалира, руската пропагандна машина използва всяка възможност, за да покаже, че, както Путин предупреди, когато стартира своята „специална военна операция“ през февруари 2022 г., НАТО иска да нахлуе в Русия, като нахлуването в Курск е крайното доказателство .

Посланието е, че колкото по-голяма е заплахата, толкова повече руснаците трябва да бъдат обединени и че онези, които не го правят, като Пригожин, са предатели.

Изтрито от паметта

„Пригожин даде значителен принос в битката срещу украинските националисти“, каза Владимир Джабаров, руски сенатор, цитиран от руското издание News.ru в петък. „Но по време на конфликт ръководителят на група наемници няма право да извършва подобно действие“, добави той.

Повечето руски медии обаче просто пренебрегнаха годишнината от смъртта на Пригожин, част от общите усилия на Кремъл да изтрие името му от обществената памет.

Но някои руснаци, изглежда, не са забравили

В петък мнозина донесоха цветя и свещи на гроба му в Санкт Петербург и на импровизирани паметници в цяла Русия.

В днешна Русия това е равносилно на акт на неподчинение.

Подтекстът беше най-ясен в Новосибирск в Сибир, където поддръжници на Пригожин отдадоха почит на военачалника на място, посветено на жертвите на репресиите от съветската епоха.

Колкото и да е неуместно да се сравнява Пригожин, който одобряваше изтезанията и извънсъдебните убийства, с жертвите на Сталин, много от поддръжниците му го виждат като човек, който е бил убит, защото е казал истината на властта.

В петък множество блогъри повториха стара конспиративна теория, според която Пригожин всъщност може да е все още жив.

Това е знак, че „все още има хора, които искат да се присъединят към него и вярват, че той представлява техните интереси“, пише антропологът Александра Архипова.

Това също предполага, че неуспехите на Русия във войната не се превръщат автоматично в желание за повече демокрация сред руснаците, но, поне в някои среди, може да подхранват копнеж за по-авторитарно ръководство.

Междувременно Путин следва позната схема, която изглежда запазена за кризи.

Президентът е останал далеч от засегнатата гранична зона и вместо това е пътувал до Азербайджан.

Когато най-накрая се обърна към кризата в Курск шест дни след първоначалното нахлуване, това беше, за да прехвърли отговорността за възстановяване на реда върху своите подчинени и да обвини Запада.

Омаловажавайки значението на случващото се, Путин използва думата „ситуация“, за да посочи какво се случва. В същото време той играеше добър болярин, обещавайки да раздаде допълнителни 15 000 рубли (145 евро) като компенсация за онези, които бяха принудени да напуснат Курск.

Ще бъде ли достатъчно?

„Тези, които преди подкрепяха войната, сега се чувстват като предадени“, каза Владимир, жителят на Курск. „Разочарованието царува.“

Подобни чувства обаче не са склонни да се превръщат директно в критика към Кремъл или Путин. Всъщност публичните призиви към Путин от жителите на Курск показват, че мнозина все още виждат президента като свой спасител, а не като причина за проблемите си.

И все пак превратът на Пригожин показа, че възприеманата лоялност е дълбока в кожата. И че, когато бъдат призовани да защитят Путин и неговата система, руснаците може вместо това да реагират с пасивно вдигане на рамене.

Колкото и здрава да изглежда хватката на Кремъл, епизодът с Пригожин е „неудобно петно ​​върху биографията на Путин, което сериозно опетни имиджа му“, пише политическият анализатор Абас Галямов.

С други събития, привличащи вниманието им, действията на Пригожин може да са избледнели на заден план в спомените на хората.

Но, добави Галямов, „когато му дойде времето, ще се сетят".

Това пише в свой анализ politico.eu, специално преведен от БЛИЦ