Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за Съединените щати като отговор на все още съществуващия визов режим за България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Като подчерта, че някои от страните са близо до изпълнение на критериите за премахването на визите, Йохансон добави: "Временното замразяване на безвизовия режим за американски граждани би било контрапродуктивно.

Това ще подкопае постигнатия напредък в работата ни до този момент. Ако направим това, Съединените щати неминуемо  ще наложат визи за всички европейски граждани.

Това е точно обратното на онова, което се опитваме да постигнем. Ще бъде трудно да обясним на гражданите на ЕС как това ще бъде в техен интерес, особено след като дипломатическите действия доведоха до положителен резултат".

Очаква се в сряда Европарламентът да приеме резолюция, с която да възрази срещу това, че все още не всички граждани на Европейския съюз са допускани в Съединните щати без визи за срок до 90 дни на всеки 180 дни. Такава резолюция беше приета преди 3 години, но развитие по въпроса няма.