От Европейската комисия категорично отхвърлиха твърденията, че са приложили двоен стандарт към България с решението си да не възстановяват акредитациите на двете агенции по програма ФАР, в резултат на което вчера страната ни изгуби 220 милиона евро.
Кристина Наги, говорител на еврокомисаря по разширяването Оли Рен беше категорична пред БНР, че към България са били приложени абсолютно същите принципи и финансови правила, които са валидни за всяка страна-членка на Европейския съюз.
"Решението ни беше взето след внимателен анализ" , каза говорителката и подчерта, че този анализ е бил основан на конкретни факти от заключенията на проведените у нас одитни мисии, на задълбочена оценка на изпратените от България документи и на дискусии с представители на ОЛАФ.
Европейската комисия е отчела абсолютно всичко, предприето в България за връщане на акредитациите. "Разбираме разочарованието на България, еврокомисарят Оли Рен също съжалява, че трябваше да вземем такова решение, но правилата за финансово регулиране трябва да се спазват във всички държави-членки, и ние сме длъжни да защитим интересите на европейските и българските данъкоплатци" , заяви още Кристина Наги. 
БЛИЦ припомня, че премиерът Сергей Станишев заяви в Германия, че решението на ЕК е несправедливо и  страната  ни “не е третирана по същия начин като други държави”. /БЛИЦ