При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите й, българската държава има интерес от това посещение. „Ние правим всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има много голям шанс това да се случи“, заяви Захариева и добави, че Министерството на енергетиката отдавна работи по този въпрос.

„Стремеж е да имаме максимално много източници на доставка на газ, защото така цената му ще е по-ниска за българските потребители", посочи тя пред bTV. 

Захариева каза още, че руският президент има покана от президента и от министър-председателя да посети България.

Във връзка с положение около Брекзит още от самото му начало у нас има създадена работна група, в която се разглеждат всички възможни сценарии, обясни Захариева. Сега обаче е доста вероятен сценарият Великобритания да излезе без сделка. "Около 4000 са гражданите на Великобритания, които живеят у нас по данни на МВР. Те ще трябва да се регистрират в МВР като живеещи тук, ако сделка за Брекзит няма. Българското желание е да има безвизово пътуване между двете държави, за да са улеснени и туристите".

"Министерството на външните работи организира информационни дни в различни градове на Великобритания за българите, които живеят там. Ако няма сделка, според нашия изборен закон там ще има по-малко изборни секции за гласуване, след като Великобритания вече няма да е член на ЕС", каза още Захариева.

Външният министър коментира и темата за конкурса за F-16, като обясни, че той е бил максимално прозрачен. „Но при всяка покупка САЩ преговарят за цена чак след като се каже „да“ на сделката. Нека да финализираме преговорите, които сега ще започнат на междуправителствено ниво и чак тогава да коментираме. Но е много важно за парите, които ще дадем, да купим възможно най-доброто. Защото не малко такива случаи има в миналото за обратното“, каза още тя.