Много пъти сме коментирали как да нормализираме отношенията на Западните Балкани. България показа, че се движи добре в председателството, като и помага за отношенията между страните. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

"Преди дни имаше среща между Турция и САЩ. На нея се договориха нормализирането на отношенията между двете страни. За сигурността на Европа, отношенията с Турция са много важни. Поради външната граница и бежанската вълна, съседката ни е много важна и е стратегически партньор. Натискът на бежанци по границите ни е намалял с 85 процента", каза още тя. 

"Стратегията за Западните Балкани и един много сериозен документ, който ще даде перспектива за дългосрочни връзки с държавите. Самият ЕС трябва да бъде готов за страните от Западните Балкани, след като изпълнят всички критерии", допълни Захариева по темата за Западните Балкани.

"Нека да бъдем реалисти, много работа, организираност и ангажименти трябва да се извършат преди присъединяването им в ЕС", завърши темата Екатерина Захариева.