В единия вектор имаме партии, които имат проруско говорене и политики. От другата страна имаме група партии, които са евроатлантически. Нашите възгледи са пробългарски. Нито едните, нито другите защитават българския интерес. Това заяви Николай Марков от "Величие" пред БНТ. 

"Ние не искаме да защитаваме прозападни евроатлантици, докато не видим какво представлява това", допълни той.  

"Има договори, седнете и ги прочетете", призова го водещата.  

"Не са само договори. Гражданите искат да знаят това правителство с какво ще се занимава, в какви срокове. Ще участваме в изслушване, нямаме покана за преговори. Не знаем какво ще правят, за да преговаряме", обясни Марков. 

"Нашата позиция е, че това са братски народа, които воюват в една глобална война. Не смятаме, че трябва да умират украинци и руснаци, нито българи. Урсула фон дер Лайен каза, че Европа трябва да се готви за война. България е в Европа, а не в Китай. Значи България трябва да се готви за война. Всички си замълчаха, все едно нищо не казва", каза още Марков. 

Той заяви, че България трябва да спре помощта към Украйна. 

"Ние не продаваме оръжия. Продавахме по времето на г-жа Нинова. След това НС взе едно решение и започна да се изпълнява друго. Няма нищо безплатно в този живот. Ние плащаме това, което се изнася за Украйна. Ангажирам се да ви донеса документите и решенията. Ще ви се обадя лично и ще ви ги донеса. Но ако е станало така, че само сте внушили...", каза той. 

"Обещавам да се поправя", заяви водещата. 

"Вие как станахте подполковник", попита го Мая Костадинова. 

"С връзки", заяви той шеговито. 

"Завършил съм военно училище, какъв да стана? Има едно военно училище. Бил съм към Въоръжените сили на България. Това съм бил преди 17 години. Това са глупости, с които занимавате българските граждани. Генерал ми казват. Аз не съм на военна служба от 17 години. Ехо, 17 години. Чувате ли какво ви казвам", пита Марков. 

"Не съм готов да се хвърля гол в банята. Искам да изслушам лидера на ГЕРБ какви намерения има. Като го изслушам, да съобщя на съмишлениците си и да вземем решение. Смятам, че това е нормално", отсече той. 

Марков каза, че "Величие" няма да саботира заседанията на Народното събрание. 

"Когато ме ударят, обикновено удрям, но съм с респект към държавата и институцията, няма да саботираме работата на парламента", завърши той.