Въпросът за изборите не е към мен, а към партньорите от ПП-ДБ. Ротацията беше въпрос на технически подробности и започна да се развива като проблемен сюжет, когато беше поставена темата за външен министър. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ пред БНТ.  

"Последваха действия от нелогични действия. Беше подадена оставка, без да е осведомена Мария Габриел, един меморандум беше обявен. Именно в неговите текстове беше поставен първия ултиматум - или се приемат текстовете, или избори 2 в 1", сподели още тя. 

"Кабинетът винаги е бил "Денков-Габриел". Хората, които подадоха отвод, позицията им е интересна и любопитна. Интересен е случаят със земеделския министър, който иска да е в кабинета "Денков-Габриел", но не иска да е в кабинета "Габриел-Денков", а сега заявява, че иска да е в служебния кабинет", изтъкна Сачева.  

Тя припомни, че отношението на ДПС е било ясно договорено от самото начало. 

"Преди всичко бих помолила г-н Кирил Петков да направи преглед в НС и да види, че самият той има десетки законопроекти подписани заедно с г-н Пеевски и г-н Борисов", обясни Сачева. 

"Не искам да говорим апокалиптично и да плашим хората, че непрекъснато сме в криза. Приетата Конституция създава проблеми и днес спешно трябваше да бъдат решени. Още едно доказателство, че с промените не трябва да се бърза и да бъдат правени на инат", каза тя.

Сачева каза, че темата за омбудсмана трябва да бъде повдигната. 

"Това е въпрос на решение, което трябва да бъде взето между парламентарните групи, но не трябва да се бърза и да се правят поредните спешни промени, за да не се стига до нови проблеми. Не смятам, че имаме различия за механизма по отношение за избор на регулатор", обясни още тя. 

След Сачева думата взе Лена Бориславова от ПП-ДБ. 

"Мисля, че думата "сглобка" стана популярна, защото много точно описва ситуацията. Ние с ГЕРБ и СДС няма да станем едно цяло, защото имаме различно разбиране за целта на политиката и принципите, които изповядва. За нас когато се даде дума, трябва да се спази, а не мнението да се сменя от сутринта до вечерта.

Да действаш в унисон с принципите, не означава, че трябва да строиш потоци, за да може Русия да заобиколи Украйна при започване на война", сподели Бориславова.  

Преди 9 месеца се говореше да се ротират само г-н Денков и г-жа Габриел. В един момент се появяват имена на министри. Минахме през преговорите и видяхме, че не се постига съгласие. Бяхме упрекнати от наши симпатизанти, че трябва да се върнем на масата и да направим кабинет, защото единственият губещ е българския народ", каза тя. 

Бориславова бе попитана защо чак сега се вади темата с "Турски поток". 

"Разкритията са от няколко години и ПП се появи на политическата сцена с 47-ото НС и още тогава кабинетът "Петков", от който бях аз, наложи всестранна проверка за построяването на "Турски поток". Имаше доклад от всички ведомства, които са били ангажирани с построяването му. Продължихме да настояваме за реформи, за да може да има последици", разкри тя, започвайки да говори за квоти. 

Сачева каза, че никога не е имало квоти и това, което Петков и Пеевски са договорили. 

"Да ми говорите, че г-н Борисов не взима решения е нелепо да ми го казвате. Аз виждам комуникацията между Петков и Пеевски. Те казаха, че 2/3 мнозинство можем да търсим конституционно мнозинство. Бихте ли търсили подкрепа с "Възраждане". Ние не можем да търсим подкрепа от БСП. Накрая текстът, който Петков е дал на г-н Пеевски е този, който е реализиран", поряза я Сачева. 

Лена Бориславова е уверена, че ще има премиер за служебно правителство и според нея острата реакция на Радев е това, че трябва да избере между хората на ГЕРБ, а от другата страна стои човек на ПП. 

"Имало само двама, които са свързани с ГЕРБ. Имаме една г-жа Кожарева, която много удобно се намеси за да свали бившия председател на Сметната палата, да забрани неговия достъп до там. Имаме един г-н Миленков, който когато КТБ фалира беше на отговорната позиция във Фонда за гарантиране на влоговете в държавата.

Г-н Миленков беше основно действащо лице тази банка да не бъде със сменено ръководство. Извод има и дали е 9 към 1, 5 на 5, очертава друг проблем - години наред в тези регулаторни органи са слагани лица, които са политически обвързани", каза Бориславова. 

Водещият й припомни, че Андрей Гюров е бил част от ПП, което го прави политически обвързан. 

"Извинете, може ли да влезете в политиката с ваши идеи? Да не вземате реформите на ДБ, социалната политика на БСП и идеите на ГЕРБ", попита я Сачева. 

"ПП е центристка партия и има леви и десни политики. Съжалявам, г-жо Сачева, че това не ви харесва", отвърна остро Бориславова.  

"Не ми харесва, че имате само опаковка", каза бившата министърка на социалната политика.  

"Може да се види как се действа в НС. Ще имаме ли антикорупционна комисия", попита Лена Бориславова. 

"Тези правила трябваше да бъдат съгласувани с ЕК", каза Сачева. 

"Съгласувани са", увери я Лена Бориславова. 

"И ги внесохте от свое име", разкри Сачева.  

Защото ако зависи от ГЕРБ няма да бъдат внесени. Когато ГЕРБ поема ангажименти не се стига до тяхното 

Кристиан Вигенин от БСП също бе в студиото на "Панорама" по време на острия дебат. Той не скри възмущението си от спора между двете дами. 

"Аз даже се чудя какво правя тука. Нищо важно за България не се каза тука. Идвам с желание, обаче като дойда тука и се говорят излишни за хората неща. Колкото и да се обяснявате кой е виновен и е сгафил - вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте. България отива на избори и ще се опитаме да ви дадем алтернатива", обясни Вигенин. 

"Когато крадеш една политика, както каза г-жа Сачева, ти не я разбираш. Това е политика на парче, раздавана тук и там. Да ви кажа честно - поне в НС има повече обещания, отколкото реално реализирани неща.

МФ е отказало да финансира обзавеждането на болниците в Ямбол. Асен Василев лично обеща. Сега МФ казва, че не е заложено в бюджета и пари няма", разкри той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук