Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил неприятно изненадан, когато вчера по телевизията при учредяване на новата партия „Нова република” е видял, че логото на тази нова партия (на която г-н Димитров й пожелава големи успехи) е взела логото на НИМ – изправен лъв с копие в ръцете, от което се вее в три снопа конска опашка.
Както е известно тя е знамето на българската държава до покръстването. Единствената разлика е, че трите снопа в логото на „Нова република” са боядисани в бяло, зелено и червено, което в оригиналното знаме е невъзможно, тъй като конските опашки не могат да се боядисват. Очевидно от „Нова република” намекват, че знамето им е от коноп.

Божидар Димитров е още по-огорчен, тъй като логото е дарение на НИМ от неговия тъст – народния художник Стефан Кънчев, който е бил водещият автор на запазени марки не само на България, но и в цяла Югоизточна Европа до смъртта му - в началото на 90-те години на ХХ век.
 

НИМ няма да съди партия „Нова република”, поради единствена причина. Бащата на Радан Кънев – председателят на новата партия, Милен Кънев е бил треньор на Божидар Димитров и през 1962 г. го е направил републикански шампион по подводен спорт. Благодарение на това Божидар Димитров е станал и майстор на спорта (тогава всички републикански шампиони са ставали майстори на спорта и са имали право на три пържоли дневно, което най-много се е харесало на Божидар Димитров).

Но все пак Божидар Димитров ще помоли ръководството на сектата на Иван Костов да си смени логото.