В интервю пред БЛИЦ TV преди преди два дни Йордан Цонев от ДПС разкри, че в партията имат поне три доказателства, че обвинението срещу Делян Пеевски е скалъпено в офисите на кръга „Капитал“.

Според Цонев първото от тях е, че обвиненията, които бяха отправени към бившият депутат от ДПС, са абсолютно несъстоятелни. Второто се състои в това, че определени лобисти говорят, че са участвали в процеса по налагане на санкциите, макар че в целия този процес същите да нямат място (б.ред.: става дума за лобиста на братя Бобокови и Миню Стайков Маршал Харис, който се похвали, че дори знаел какви точно доказателства имало против Пеевски, макар американската страна да не ги оповестява и до момента).

И трето, че една от влиятелните фигури в кръга „Капитал“ - бившият сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Сашо 11“ Илиян Василев (днес подвизаващ се като „демократ“ в НПО-то „Антикорупционен фонд“, съставено изцяло от хора на Иво Прокопиев), ден преди да се обявят санкциите на САЩ оповести, че се очаквали благи вести от Вашингтон.

Според Йордан Цонев това означава, че кръгът „Капитал“ е знаел много по-рано за санкциите, които предстоят, а при положение, че механизмът на такива санкции е ясен и той не включва предварително говорене за тях, то теоретично няма как за тях да е знаел някой извън офисите във Вашингтон. Да, теоретично няма как, но очевидно хората на Прокопиев са знаели и не само са знаели, но са взели и дейно участие в скалъпването на доносите против Пеевски.

Вчера в Европарламента Илхан Кючюк също разкри за това обстоятелство, макар да не спомена поименно Илиян Василев.
БЛИЦ обаче се върна три месеца назад и действително установи, че Илиян Василев не само се е похвалил, че се очаква „блага вест отвъд океана“, но и след налагането на санкциите изрично е подчертал с нов свой пост във фейсбук, че е говорил именно за това!
 

Постът на Илиян Василев във фейсбук, през нощта на 1 срещу 2 юни, при това отразен рано сутринта на 2 юни, в няколко медии. Санкциите обаче бяха оповестени на 2 юни в 17 часа.
 

Признанието му след налагането на санкциите, какво е имал предвид под „блага вест“

Така по-голямо доказателство за задкулисната роля на хората на Прокопиев при „удрянето“ на Пеевски здраве му кажи, а в случая се дължат и немалко отговори как човек, който не би трябвало да има нищо общо със Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC), която налага санкциите по „Магнитски“, може да знае предварително за тях?!

Отговорът е само един и той не е, че към това лице има нерегламентиран теч на информация от американската администрация, а че именно Илиян Василев, а чрез него и кръгът „Капитал“, са част от цялата система по налагането на тези санкции, по веригата: „Капитал“ - американско посолство – Държавен департамент, който в крайна сметка е бил подведен от доносите и инсинуациите по адрес на Пеевски.