Кампанията за изборите за Европейски парламент все още по същество не е започнала, коментира в интервю за БНР Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. „Нищо ненормално до този момент не е наблюдавано“, каза той за БНР.

Според Стоил Цицелков след решението на Върховния административен съд, потвърждаващо избора на ЦИК за доставчик на машини за гласуване, съмненията, че машинно гласуване ще има, стават все по-малко.

Той посочи, че по негово лично мнение няма да има проблеми при машинното гласуване в 3000-те секции, в които ще има машини. „Това не са първи избори за „Сиела“ и избрания подизпълнител, проблем е, че все още никой от избирателите не е виждал тези машини“, каза Цицелков.

Той добави, че все още не е проведена обучителна кампания. „Самите машини и екипите са много професионални и аз вярвам, че ще си свършат работата“, каза още Стоил Цицелков. "Проблемът е, че всичко се прави в последния момент и ако целта е да се повишат доверието в изборите и активността, не мисля, че това се получава, напротив“, коментира експертът.

Той посочи, че действията и промените в кратки срокове и невъзможността избирателите и обществото да се запознаят с машините, не води до доверие в този начин на гласуване. В заключение Стоил Цицелков каза, че Общественият съвет работи добре с новото ръководство на ЦИК и че Комисията се съобразява с мнението на експертите в него