Доц. д-р Иво Инджов е преподавател по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и експерт по политически комуникации. Има издадени няколко книги по проблеми на медиите и журналистиката. Работил е като журналист в различни печатни медии.

Ето какво разкрива в интервю за "Марица" доц. Инджов по горещите политически теми:

- Доц. Инджов, завръща ли се Васил Божков?

- Тук има спор, защото разследващи журналисти казват, че ако реши да пътува за България, трябва да го задържат на летището в Атина, така че не съм сигурен, че ще дойде директно в България. Можем да коментираме защо се появява сега този слух. Никак не е сигурно, че Васил Божков ще дойде точно в този момент. Има препятствия от съдебно-правен характер.

Разбира се, на един етап е възможно той да поиска да се върне в България, защото нееднократно е заявявал, че иска да даде показания, които уличават Борисов, бившия финансов министър Горанов и цялото им обкръжение. Независимо дали ще дойде Божков, или не, самият факт, че в този момент се разпространява този слух, е много показателен.

Цялата политико-олигархична система, която властваше в България в продължение на 12 години, е напът да се разпадне пред очите ни. Има сблъсък на различни кланове в прокуратурата и техните политически покровители - направо война. Има война и между прокуратурата и част от политическия елит, има много червени, непреодолими линии в партийнополитическата система.

Всеки, който е участвал в някакви крупни порочни схеми, в момента иска да се представи в по-добра светлина и да уязви противника си, за да се спаси, или най-малкото - за да си гарантира по-добри условия за изход от съдебно-наказателно преследване. Затова можем да очакваме и други сензационни разкрития и появявания.

Ексклузивно в БЛИЦ! Ето къде се намира Божков в момента и кога ще се върне в България! СНИМКА

- Хипотетичното идване на Божков не е ли поредният целенасочен удар срещу новия кабинет заради участието на ГЕРБ в него?

- От една страна, ако той се появи в България сега, би било странно защо досега не е разпитан по видеоконферентна връзка. Аз не съм експерт, но Иван Гешев отдавна можеше да направи такъв ход, макар от прокуратурата да твърдят, че има правни спънки за това.

Изясняването на истината около казуса с десетките милиони от хазартния бизнес, който той твърди, че е давал на управляващите от ГЕРБ, е нещо, което е в интерес не само на самия Божков и правосъдието, но и на цялото общество.

Напълно е възможно, ако той направи в съда тези свои изказвания, това да удари по сегашната широка коалиция. Изказванията на Божков ще са насочени срещу Борисов и Горанов.

А в момента Борисов е човекът, който крепи правителството. На практика "Продължаваме промяната" и "Демократична България" му осигуряват щит, макар да го призовават да си даде имунитета. Обаче Борисов няма да го направи, защото ще бъде уязвим. Всички са навързани и оплетени с някакви схеми и сценарии.

- Заговори се, че на Васил Божков са дадени гаранции да е защитен свидетел. Това ще промени ли мотивацията му да се върне в България?

- Нямам идея дали може да получи такъв статут. Едно е сигурно - Божков има интерес да говори. Казвал е дистанционно доста неща. Заявил е, че е готов да бъде разпитан, и в тази логика се вписва по-скоростно негово връщане в България, ако получи солидни гаранции за сигурността и за бъдещето си.

Той знае тайни и държи разкрития, които могат да взривят цялата политическа система в България. Всички големи скандали на късния български преход вече излизат наяве и е възможна една по-радикална развръзка. Още не съм мислил обаче как може да изглежда тя.

- За Гешев обаче е ясно, че дните му са преброени?

- Напълно е възможно да останем без главен прокурор Гешев, ако президентът Радев подпише указа за освобождаването му по предложение на Висшия съдебен съвет. Важно е и решението на Конституционния съд. Главният прокурор е отправил едно, а ако не се лъжа, може би две питания до КС.

Едното е за противоконституционността на механизма за отстраняване на главния прокурор с 13 гласа от членовете на ВСС. Следователно е напълно възможен и този сценарий. ВСС да гласува за освобождаването му, а президентът да изчака решението на Конституционния съд и едва тогава да подпише указа. Разбира се, би могъл да го подпише и веднага, но аз не съм юрист, за да вляза в дълбочината на тази материя.

- Държавата постоянно е подложена на някакви външни удари, за да няма стабилно правителство. Идването на Божков част от тази серия атаки ли е?

- Не знаем откъде тръгва този слух, че той се връща. Не бих нарекъл „удар срещу правителството”. Правителството и новата коалиция имат други проблеми. Макар че аргументират коалирането си с ГЕРБ с националните интереси, реформаторите правят така, че на практика изпират имиджа му. Прането на Борисов е много по-силно - там е включена и центрофугата, защото той и ГЕРБ са част от управляващата коалиция.

Ние все още не знаем какъв цялостен проект за реформа на конституцията ще се предложи, ще има ли обществено обсъждане, няма ли да има. Всичко става много бързо. Нищо не пречеше да си направят правителство, щом толкова искат, въпреки критиките на много симпатизанти от ПП и ДБ в колаборация с противника, и едва след това да се търси конституционно мнозинство.

- За първи път ни управлява своеобразен политически триумвират. Триумвиратите обаче траят до момента, в който поне две от страните изпълнят целите си. Каква е вашата прогноза за живота на кабинета "Денков-Габриел"?

- Можем и така да разсъждаваме. Въвличането на ДПС във формулата на управлението, от една страна, създава по-широка и по-стабилна парламентарна база и в краткосрочен период може да носи позитиви - по-лесно приемане на важни закони в сферата на вътрешната политика, за бюджета, продължаването на военната помощ на Украйна и т.н.

В средносрочен план обаче, ако правителството продължи да управлява и след местните избори, трудно ще бъдат балансирани интересите на трима играчи в новата управляваща конфигурация. И ДПС вероятно ще опита да си вдигне рязко цената. Да не говорим, че още от първия ден на правителството ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се гледа с огромно недоверие, а на моменти и с омраза. Там конфликтите могат да избухнат и по-рано.

- А не може ли тези конфликти да утихнат, ако управлението потръгне в добра посока?

- По-вероятно е управлението да тръгне и да изкара до местните избори безпрепятствено. Никой няма интерес да го събори толкова бързо. Но твърде големи са различията не толкова на политика-идеологическо ниво, колкото на ценностно ниво между ПП и ДБ, от една страна, и ГЕРБ и ДПС - от друга, за да допуснем, че това творение може да изкара доста дълго време.

- Социологът Андрей Райчев смята, че след 9 месеца, когато ще е ротацията, ще е критичната точка на пречупване на този кабинет. Съгласен ли сте с това?

- Ако кабинетът изкара 9 месеца, няма да има проблем с ротацията, но можем да разсъждаваме, че може и да не се стигне до нея, защото могат и да не изкарат 9 месеца. Могат да възникнат непреодолими проблеми от всякакъв характер. Например минават 6 месеца и трябва да се гласува имунитетът на Борисов. Как тогава ще постъпят ПП и ДБ?

- Вероятно ще обявят, че ще гласуват по съвест, а ГЕРБ ще ги обвинят в разрушаването на кабинета...

- Напълно е възможно, но от друга страна, ако са последователни в политическите си ценности, трябва да гласуват „за” падането на този имунитет. Има и друг сценарий - ГЕРБ, който държи правителството в свои ръце, въпреки че по-скоро управлява ПП и ДБ, могат да решат и да кажат: Работихме досега заедно, вече имаме непреодолими противоречия.

Ние направихме каквото можахме за това правителство, но бяхме дотук. Най-малко репутационни щети в това пространство ще има ГЕРБ, а най-големите губещи ще са ПП и ДБ, които в момента носят доста по-голяма тежест в това управление, което пък е зависимо от ГЕРБ и в известна степен - и от ДПС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук