Международни експерти вече прогнозират, че Зелената сделка ще остане на заден план заради конфликтите в Близкия изток и Украйна. Докато няма устойчиво решение на тези геополитически проблеми е безпредметно да се продължава по досегашните планове. Те би следвало да претърпят промени, които на този етап не могат да бъдат предвидени.

Това са част от изводите на приключилата тази седмица 7-ма годишна международна конференция ЕС – Израел в Тел Авив по темата за зеления преход. Във форума, който беше открит от президента на държавата домакин Ицхак Херцог, участва и евродепутатът Елена Йончева. Тя е вицепрезидент на Делегацията на ЕС за връзки с Израел. Дискусията беше в Института за изследване на националната сигурност в Университета на Тел Авив и събра политици, експерти, учени, активисти на неправителствени организации и хора, от които зависят решенията в областта на климатичните промени.

Целта на т.нар. Зелена сделка на ЕС е Европа да стане климатично неутрална към 2050 г. Тази амбиция предполага промени във всички сектори на обществения живот и икономиката, и най-вече в енергетиката, транспорта, строителството, индустрията. До 2030 г., например, ЕС трябва да осигури 55% нетно намаление на емисиите на парникови газове. Заложените параметри обаче не отчитат променената геополитическа среда след февруари 2022 г., когато конфликтът между Русия и Украйна ескалира.

Най-общо енергийната дипломация на ЕС има за цел да ускори глобалния енергиен преход чрез насърчаване на енергийната ефективност и възобновяемите технологии наред с други допълнителни мерки. В същото време ЕС има и за цел да обезсърчи по-нататъшни инвестиции в инфраструктурни проекти на трети страни, базирани на изкопаеми горива, освен ако те не са съобразени с амбициозни планове за постигане на нулев въглероден отпечатък, каза Елена Йончева на конференцията. Тя говори за начините, по които Съюзът и неговите институции могат да насърчат регионалното сътрудничество в Близкия изток в областите на енергетиката, продоволствената и водната сигурност. Рамки на съвместната работа в тези сфери са зададени в Европейската политика за съседство, както и в Средиземноморския съюз, например.

Зелената сделка на ЕС и иновативният стремеж на Израел ги правят подходящи партньори в усилията за трансформиране към модерни зелени икономики. ЕС е в състояние да помогне за насърчаването на нови регионални партньорства в Близкия изток, нужни за зеления преход, каза още Елена Йончева.

Тя отбеляза, че подписването на Авраамовото споразумение допринесе за желанието на все повече държави в Близкия изток да нормализират дипломатическите си отношения с Израел. То поправя пътя за партньорства по различни въпроси, свързани със сигурността, бизнеса, околната среда, иновациите, туризма и други ключови сектори.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/