По време на изслушването за България в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) на 27 януари ще присъстват министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов и главният прокурор Иван Гешев. Ние привестваме желанието им за открит диалог.

Това ще се случи за първи път в залата в Брюксел. В предишните изслушвания премиерът Бойко Борисов беше канен два пъти, но той не се яви. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Диана Янкулова в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Ще имаме конкретни въпроси – дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти, изброи Елена Йончева. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група на ЕП, в която има едва 14 европейски депутати – по двама от политическа група.

Изслушването е изключително важно, тъй като е част от по-голямото наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията ще се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

Попитана за ролята на БСП в тези реформи и за факта, че в доклада на Корнелия Нинова пред конгреса в събота няма нито дума за главния прокурор, например, Елена Йончева коментира, че на форума така и не се получи отговор на най-важния въпрос – защо партията изгуби подкрепата на близо 800 000 избиратели в последните четири години. Отговорността за това, че БСП не беше припозната като опозиция на ГЕРБ, не е колективна, а на председателя, каза тя:
  1. Именно председателят обяви БСП за консервативна лява партия. Корнелия Нинова отдалечи левицата от европейската социалдемокрация и я приближи до патриотарските консервативни партии
  2. Най-важните теми за БСП - как да се преодолее бедността, как да се повишат доходите на наемния труд, как здравеопазването да е качествено и достъпно, как да се развива ядрената енергетика, бяха изместени от приказки за джендъризъм – въпрос, по който Конституционният съд се произнесе.
  3. Битката с корупцията при управлението на ГЕРБ беше симулативна, въпреки усилията на мнозина депутати от БСП. Грабежът при строителството на магистрали – тема, по която работих с помощта на още няколко колеги, изчезна от дневния ред на ръководството на БСП. Корупционните практики са именно в големите инфраструктурни проекти.
  4. Досега не сме чули нито една дума от Корнелия Нинова за емблематични случаи като „Барселонагейт“, звукозаписа, снимките с чекмеджето с евро и кюлчета злато. Не е ли тя тази, която стои зад избирането на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ? Сотир Цацаров, който беше главен прокурор по време на корупционния възход на ГЕРБ.