Призовката я получих на 23 декември, трябваше да се явя в следствието на 28. Това заяви в най-сетне получилият медиен комфорт по повод връчената му призовка Трайчо Трайков в ефира на bTV.
Трайков се ожали, че не е имало представители на медиите, при призоваването му в прокуратурата, като посочи, че предишните бивши министри са били широко отразявани. Той се опита да се измъкне от обвиненията срещу него за аферата с пазарната оценка на EVN и направи безпочвени обвинения, като посочи, че по негови най-груби сметки държавата ни не функционира в услуга на всички българи.

В същото време според държавното обвинение през 2011 г, по времето, когато Трайков е бил министър на икономиката и енергетиката е продал на занижени цени остатъчен пакет акции на EVN България Електроразпределение АД. В скандалната продажба тогава активно участие взима и фирмата на енергийния бос Иво Прокопиев „Булброкърс”, която изтъргува акциите на държавата на смешно ниска цена. Скандалната сделка, за която Трайков ще отговаря пред Темида, всъщност е тясно свързана с основния действащ във възкресения кръг Агнешки главички фактор Прокопиев.

Проваленият министър Трайков и Прокопиев имат стари взаимоотношения. Трайков е прокурист на EVN, приватизацията, на което е била консултирана от фирмата на разградския бизнесмен „Булброкърс”. Благодарение на властовите си контакти за инвестиционен посредник при продажбата на акции на EVN държавата избира фирмата на Прокопиев. При над 50 фирми на пазара на тази услуга съвпадението едва ли е случайно, твърдят енергийни експерти.

Връзките на провалилия се кандидат президент на Агнешките главички с медийния бос Иво Прокопиев не е от вчера. Трайчо Трайко е емблемата на задулисието, а именно кръгът на главичките направи опит да ги пробута като президент.
 
След като не му хареса да се говори за обвиненията срещу него, той започна със съветите към бъдещите министри. „Вие ме поканихте да си говорим по различни теми, един съвет, ако ми позволите...”, обърна се той към водещия. Хекимян от своя страна пък заяви, че поканата е по конкретен повод.

"По два различни начина в края на кампанията ми казаха какво ще се случи с обвинението срещу мен. Ако искате ми вярвайте, ако искате не", каза още Трайков. По думите му стана ясно, че едното предупреждение е било индиректно, а другото – директно.

„Беше недвусмислено, че съдбата на обвинението е пряко свързана с моето поведение по време на кампанията”, посочи Трайков.
Той започна да вкарва и теории на конспирацията. Според него обвинението срещу него е отклоняване на вниманието.

В същото време най-голямото дарение за кампанията му – 10 000 лв. беше направено лично от агнешкия крал Никола Николов в качеството му на физическо лице. Шеф на кампанията на проваления мераклия пък беше Йордан Георгиеев, който през 2011 оглави Българския енергиен холдинг. Само броени дни след провала на Трайков и отстраняването му от поста на енергиен министър Георгиев също беше свален от възловата позиция, която заема.

В крайна сметка той си призна, че е най-притеснен, че заради обвинението ще пострадат амбициите му.
 „Начин на тормоз на натиск, какво означава това за тях за житейските и политическите им перспективи”, коментира Трайков повдигнатите обвинения.
Трайков не пропусна да направи безплатен пиар и на новоизлюпилата се партия на проваления правосъден министър Христо Иванов. Той за пореден път посочи колко симпатизира на въпросния кръг, като ги нарече „великолепни хора”.

Той коментира и изборния си резултат. "Аз разбира се и аз и хората, които вярваха в тази кауза, искахме и се надявахме да гласуват повече за мен. Не съм разочарован от този резултат. Половината хора, които гласуваха за мен, не бяха гласували за РБ.”, посочи още той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!