Срамните сцени, които вчера стана свидетел цялата страна, са провокирани от това, че беше направен опит да се провали работата на Националния съвет на СДС.
 Напрежението, което беше създадено, е подготвяно седмица преди това. Г-н Божидар Лукарски направи опит да изключи 6 Областни организации на СДС и да смени председателя на Областната организация на сините в Сливен. Рокадите бяха замислени заради сметките на Лукарски въпросните 6 организации, които имат 11 члена в НС и председателят на Сливен, тоест 12 гласа, да не могат да гласуват за отнемане правомощията му  като председател на СДС. За мен това е една срамна бакалска сметка. Но тя не успя.

Това коментира ексклузивно пред БЛИЦ заместник-председателят на сините д-р Емил Кабаиванов.

Напрежението в СДС не е от вчера. На г-н Лукарски проблемът му е, че отдавна загуби подкрепата и доверието на огромното мнозинство от членовете на СДС. Хората са недоволни заради това, че няма диалог в партията, липсва обществен дебат. Г-н Лукарски не може да остане председател, защото е политически нелегитимен. На 12 май в Пловдив ще се съберем, за да изберем временен председател, ще насрочим бърза национална конференция, където ще изберем национален лидер на СДС, коментира още Кабаиванов.


Попитан от БЛИЦ има ли амбицията отново да поведе сините, Кабаиванов заяви, че към момента няма такива желания, защото дейността му като кмет на община Карлово му носи достатъчно отговорности и ангажименти и смята да акцентира и за в бъдеще върху тях.

На въпрос истинско ли е писмото и имало ли е подобен сценарий, заместник-председателят на партията каза, че това е пасквили  целта на този пасквил е била да отклони вниманието от основния проблем-нежеланието на седесарите да бъдат водени и за в бъдеще от Божидар Лукарски. Повечето от областните и общинските организации на СДС вече се разграничават от кабинета „Борисов 3“ заради това, че според тях движението на страната ни в насока реформите в образованието, здравеопазването , пенсионната реформа и социалната политика за са сериозно зациклили. Икономиката на държавата се крепи само на засилено вътрешно потребление. Все още няма решение на НС на СДС за разграничаването на сините от управлението на ГЕРБ, но мнението на повечето сини лидери е, че ще се държат като опозиция, а когато партията се стабилизира и вдигне на крака, ще искат предсрочни парламентарни избори, каза още Кабаиванов. 




Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ