Дъблинският регламент е приет преди България да стане държава-членка на ЕС. В последно време се видя, че той не работи и има държави, които са ощетени. Той носи огромна тежест за страната ни. Това каза евродепутатът Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според него предложенията, които са били внесени за промени, са козметични. „Затова ние с колежката ми Мария Габриел настояхме за по-сериозни промени. Една от тях е да не се носи отговорност от първите страни, в които мигрантите влизат. Ние сме много уязвими като гранична държава. Предложих при запълване на 75% от капацитета на страната за прием на бежанци, да се задейства процедурата за солидарност на ЕС.

Друга несправедливост е налагането на санкции към държавите, които отказват да приемат бежанци в размер на 250 000 евро на човек“, разясни Радев. Той изтъкна, че държавите от Вишеградската четворка ясно са показали, че нямат желание да приема бежанци по програмите на ЕС. „Ние дадохме ясно да се разбере, че искаме в страната ни да бъдат настанени хора, които искат да се интегрират, които са християни. Не бива да се прави компромис с европейската сигурност“.

По думите му, за по-добър контрол на този поток трябва да ни се даде пълен достъп до шенгенската информационна система, още повече че вече сме доказали, че се справяме с охраната“. Евродепутатът разкри, че до момента в ЕС са пристигнали повече от 1,5 млн. бежанци. „Има данни, че между реалните бежанци в Европа влязоха и много хора, които са свързани с терористични организации. 900 000 са преминали безконтролно през Гърция“, разкри той.

„В тази връзка за нас е важно да се връщат обратно хората, които не са бежанци. Ролята на България е важна не само за европейската сигурност, но и за националната ни сигурност. Ние сме малка държава и не можем да си позволим поток от нелегални мигранти, затова охраняваме строго границата си. За момента няма прогноза за голям бежански поток, но сме подготвени“, увери Радев. По повод евентуалното приемане на еврото в страната ни евродепутатът каза: „Доближили сме се максимално до европейските стандарти. Нека да оставим на правителството да прецени кога е най-подходящият момент за влизането ни в еврозоната“.