С избора на нов председател на Европейската комисия бе преодоляна една криза. Това заяви Еевродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред novini.bg.

"Г-жа Урсула фон дер Лайен успя да отговори на изискванията на почти всяка една парламентарна група и крайно се разграничи от крайнодесните и независимите в лицето на Найджъл Фараж", заяви в Радев в Страсбург.

„Мисля, че изборът на Фон дер Лайен е в интерес на всички европейски граждани", добави той.

Българският евродепутат коментира и темата за Брекзит и какво предстои след това.

Емил Радев напомни, че г-жа Урсула фон дер Лайен е дала заявка за искането си Великобритания да не излезе от ЕС. "Българските граждани на Острова трябва да бъдат много добре защитени", обясни той.
"Виждаме заявката за по-единен ЕС", коментира евродепутатът.

Радев заяви също, че се надява еврокомисарят от България да получи силен ресор и да има тежест в Еврокомисията.

Емил Радев коментира и темата Шенген.

"Тази темата стои вече 8-а година на масата. България и Румъния са изпълнили всички критерии. Имаме пълната подкрепа на ЕК и ЕП. Всяка година при гледането на докладите за ситуацията, получаваме подкрепата за влизането на страната ни в Шенген. Освен това, България пази най-трудната граница на ЕС и се справяме добре", обобщи той и добави:

"Добре е нашите партньори, които имат проблеми, да осъзнаят, че най-накрая България и Румъния трябва да се приемат в Шенген. Иначе кризата ще се задълбочава".