Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев заяви в интервю за „Плюс-минс“ по Нова телевизия, че ще продължава и в този мандат на ЕП да се бори България да влезе в Шенген и да отпадне мониторинговият механизъм върху страната ни и върху Румъния.

По думите му, страната ни несправедливо стои вече 8 години извън Шенген. Относно мониторинговия механизъм, Радев заяви, че той е абсолютно дискриминационен.

Във връзка с избора му за зам. - председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), Радев заяви, че всичко е явно и няма нищо тайно. Той напомни, че е избран за поста единодушно.

Емил Радев коментира изказването по темата на Радан Кънев . „За съжаление, в негово лице май няма да получим подкрепа. Успяхме в предишния мандат да се обединим всички българи. Да хулиш България в Европа не е отговорно“, заяви той.

„Крайно време е двойният аршин да изчезне и България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Проблемът в момента е Холандия“, каза Радев.

На въпрос как му звучи Емил Радев да стане главен прокурор на България, евродепутатът отговори, че всичко е спекулации и поясни, че има работа в Европейския парламент. "Фигурата на главния прокурор е много важна и в момента се вижда какво върши той и Прокуратурата, но е важно и как се защитава България в Европа", заяви членът в ЕП от ЕНП/ГЕРБ.