Странен факт от живота на Ахмед Емин се опитват да разгадаят следователите, съобщава в. "Труд". Преди 4 години, дни след публикациите през декември 2004 г. за връщането на Ахмед Доган в Софийския затвор, където преди 17 г. е бил в килия "смъртен", Ахмед Емин изненадващо се обажда на управата на затвора. Помолил да го заведат в същата килия, да бъде поставен в условия на пълна изолация, в които осъденият през 1987 г. Доган е прекарал 9 месеца. Разрешават му.
Емин престоява в килията на Доган 3-4 часа. По-късно споделя с приятели, че в тази килия получил прояснение на съзнанието. Тогава Доган бил информиран за това странно желание, но не му обърнал внимание.
Сега при разследването му от екипа му се сетили за този факт. Какво е искал да почувства Емин в килията на "смъртните", няма обяснение.

Версиите са най-малко три. Първата - Емин е искал да убие Доган. Тогава обаче едва ли би написал писмо до него. Втората, искал е ритуално или показно да сложи край на живота си. Може би не е могъл да удържи на нечий натиск. Тогава обаче той е могъл да извърши този акт в кабинета си в партийната централа на бул. "Стамболийски" 45 А, в семейното си жилище ( по това време там не е имало никого) или другаде, скрит от човешки поглед. Фактът, че идва в Бояна, без да е викан от Доган, че елиминира всички свидетели, навява на мисълта и за трети, още по-ужасен сценарий - че е обмислял да посегне на живота си пред самия Доган. "Тогава аз ставам неговият морален убиец. Той е знаел, че срещата ще стане на четири очи и че каквото и да се случи между нас, свидетел няма да има", казва Доган. Разследващите вече са установили, че в последните си минути Емин е бил под жесток стрес. Вероятно закъснението на Доган го е извадило от равновесие. Вероятно е помислил, че планът му е бил разкрит, и тогава ужасен слага край на живота си.  /БЛИЦ