Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов отказва да предостави каквато и да е информация за доставката на втечнен природен газ от САЩ в Народното събрание, съобщава "Труд".

"Сключеният договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ съдържа клаузи и изисквания за конфиденциалност, които обхващат не само условията, но и цялото му съдържание."

Това гласи писмен отговор на Николов на въпрос от парламентарния контрол, зададен от депутата от "Демократична България" Иван Димитров.

"Публичното оповестяване на всяка информация относно условията на договора може да доведе до търсене на отговорност за нарушаване на клаузите за конфиденциалност, включително и до предявяване на съдебни искове срещу "Булгаргаз" ЕАД за причинени вреди", пише още в отговора, внесен вчера в НС.

"Подписаният договор е за конкретни количества за конкретен краткосрочен период", отговаря министърът на въпросите на депутата, които са: "Какво е количеството на доставения газ? На кой терминал е извършено разтоварването? Кое е дружеството вносител и имате ли по-подробна информация за условията на вноса?".

Американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, твърди  “Труд”, позовавайки се на високопоставени източници от Министерството на енергетиката.