Европейският парламент (ЕП) призова всички страни от ЕС да наложат ембарго върху енергийните доставки от Русия. Това заяви ръководителят на ЕП Роберта Мецола.

"Европейският парламент призовава за незабавно общоевропейско ембарго върху енергийните доставки, контролирани от Кремъл. Дойде време да сложим край на зависимостта си от автократите веднъж завинаги", написа тя в Twitter.

Ръководителят на ЕП обеща подкрепа на България и Полша във връзка с решението на "Газпром" да прекрати доставките на газ за тези страни, които отказаха да плащат в рубли.

На 26 април „Газпром“ изпрати уведомление до компаниите вносители в Полша и България за спиране на доставките на газ от 27 април, тъй като те отказват да извършат окончателни плащания в руски рубли.

На 23 март руският президент Владимир Путин разпореди плащанията за износ на руски газ за неприятелски държави да се превалутират в рубли. Той заяви, че Русия ще откаже да приема плащания по такива договори в компрометирани валути, включително долари и евро.