Президентът Радев е една идея по-консервативен в сравнение с Росен Плевнелиев. Това каза политологът Първан Симеонов, цитиран от Фокус. По-рано днес той коментира и ВИДЕОТО, което главнокомандващият сподели преди дни в личния си профил във Фейсбук.

„Росен Плевнелиев изпълняваше своите задължения с дължимата последователност. Той е един от най-последователните български политици. Добри или лоши, неговите схващания бяха последователни и евроатлантически. Нека не забравяме, че това само до преди няколко месеца и години беше абсолютната норма в българското политическо говорене. Сега вече не изглежда така, защото светът е различен“, коментира Симеонов. 

По думите му Росен Плевнелиев е имал устойчивостта да казва и много неща и истини, които не се харесват от българите. „Той завърши с рекордно неодобрение, но за президентите съди историята, не общественото мнение. Затова един политик е силен, защото някой може да се изправи и срещу общественото мнение, ако вижда, че това не е вярната посока“, допълни политологът.

Според него при Румен Радев има разлика по няколко пункта. „Първо, ако Росен Плевнелиев звучеше евроатлантически, Румен Радев звучи евроатлантически, но с известни уточнения. Втората разлика е новото отношение към Русия. Имаме президент, който говори по-меко в президентската кампания. Сега той вече като президент няма право да дава толкова директни знаци. Струва ми се поне засега, че отстоява евроатлантическата принадлежност на страната“, посочи Симеонов. 

По думите му това е показало, че проруските сантименти са част от българското обществено говорене и всички политици гледат да се съобразяват с тях. 

„Румен Радев засега се съобразява много повече, отколкото президентът Плевнелиев. Третото различие е личния стил със самата си военна биография и излъчване на човек, който произтича от среди с патриотично възпитание, където патриотизмът е по длъжностна характеристика – армията. Президентът Радев изглежда малко повече насочен към сила, сигурност, стабилност, патриотизъм, докато президентът Плевнелиев по-скоро изглеждаше по-космополитно, по-либерално“, обясни Симеонов, като допълни, че в чисто имиджов план разликите тепърва ще личат, но вероятно в очите на мнозина ще се натрапи и известна разлика между личните стилове на двамата – на изказ и поведение.

„В случая на Румен Радев имаме друг стил, който за момента се харесва на българите, особено на фона на отминалия президентски мандат“, каза още Първан Симеонов.