Една депутатска заплата стига за 10-дневна почивка на Малдивите. На месец народен представител взима без всякакви добавки и бонуси около 4700 лв., колкото горе долу излиза воаяжът до екзотичните острови и то в 5-звезден хотел.

Това показа проверка на „Телеграф“. Заплатата на един депутат се равнява на три средномесечни заплати на наети лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор съобразно данни на НСИ. Сметките показват, че точната сума, която всеки избраник слага в джоба всеки месец е 4728 лв., а отдиха на Малдивите тръгва от 2000 евро и нагоре.

Скок

В зависимост от постовете и участията в комисии в парламента, депутатите получават допълнителни пари. Председателят на НС например получава 55 % отгоре, заместниците - 45 % , а председатели на комисии – 35 на сто върху заплатата си. Също 35 % отгоре взима депутат, който ръководи парламентарна група.

Заместниците на комисии са с 25 % на плюс, а ако народен представител е член на комисия - 15 на сто. Ако пък участва във временна комисия прибира с 5% отгоре върху заплатата. Повече пари народните избраници получават и за научните степени. Така доктор е с 10% отгоре, доктор на науките - 15 % .

Ако депутатите реализират приоритетни за страната задачи, могат да получат и до 25 на сто от основното си възнаграждение, което означава около 1000 лева. Отделно са парите за стаж - 1 % за всяка прослужена година. Право да ползват служебни автомобили имат всички народни представители.

Нито един от тях обаче не може да приема подаръци, освен ако са протоколни, и на стойност една двайста от основното месечно възнаграждение за съответния месец, гласят правилата. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание и де обявяват в публичния регистър на НС.

ЕС

За да направим сравнение със заплатите на нашите депутати и колегите им от страните-членки на ЕС, „Телеграф“ е изпратил запитване до всички народни събрания в съответните страни и посолствата. От получената информация например става ясно, че депутатите в Дания взимат 21 335 евро заплата.

Трябва обаче да се уточни, че тази държава е с най-висок стандарт в ЕС. Освен това има два вида добавки към заплатата им, които са необлагаеми. 5 254,42 датски крони или 706,51 евро се предоставя на депутати, чието пребиваване е в страната.

Ако обикновен депутат напусне парламента например поради болест, ще получи възнаграждение, равно на основната заплата в продължение на 6-24 месеца след оттеглянето на колегите му от НС.

В Дания народните представители могат да получават до 400 евро подаръци, които да не регистрират.

В Австрия пък брутната заплата на един депутат от 1 януари 2021 г е 9 228 евро. Размерът на сумата за полските народни представители в Сейма (долната камара на парламента) и Сената (горната камара) е записан в Закона от 9 май 1996 година за мандата на народните представители.

Съгласно закона по време на мандата основното месечно взнаграждение представлява 80% от възнаграждението, определено за длъжността заместник-държавен секретар, заявиха от посолството на Полша у нас. В момента брутната месечна заплата на заместник-държавния секретар в Полша е 7 873,45 полски злоти, тоест 3407,7 лева преизчислено по курса на полската народна банка.

Стандарт

В Чехия заплатата на депутат е 90 800 чешки крони за 2020 г., което е 6 978 лева. В Словения на месец депутатите взимат сума, която варира от 3 661 евро до 4817 евро в зависимост от дейностите им.

В Кипър пък брутната заплата на година е 48 105 евро. Народните представители имат право на 13 заплати в размер по 3700 евро. Депутатите там имат право на годишни административни разходи в размер на 12 302 евро и представителни разходи от 23 646 евро. Предвидени са и транспортни разходи в размер на 6 971 евро, съобщават за Телеграф от посолството на Кипър.

Заплатата на един депутат от Литва преди облагане с данъци е 3433,80 евро, а членовете на сейма в Латвия се разписват на 2963 евро брутна заплата. На членовете на Сейма се възстановяват разходите, направени при изпълнение на задълженията им като народни представители.

Те имат право на възстановяване на транспортните разходи и наемането на жилищни помещения. Например длъжностните лица, членовете на президиума и председателите на комисии имат право да приемат дипломатически подаръци по време на официални и работни посещения в Латвия или в чужбина.

Дипломатическите дарове, дадени им, могат да бъдат изкупени след края на мандата им. Оценяването на подаръците се извършва веднъж годишно. Стойността им се определя от специална комисия за оценка, заявиха за Телеграф от парламента на Латвия.

Членовете на Бундестага с 10 083 евро на месец

Депутатите в германския Бундестаг получават така наречената парламентарна надбавка от 10 083,47 евро за парламентарно участие, която се облага с данък. Те не получават никакви годишни специални плащания.

Взимат надбавка към заплатата си за разходи за канцелалски материали и други разходи, направени по време на упражняване на парламентарната им дейност. Това са 4,560,59 евро на месец. Член на Бундестага трябва да води отделни сметки за парични дарения и парични вноски от всякакъв вид (дарения), които му се предоставят за политическата му дейност.

Даренията се публикуват на страницата на Бундестага като се посочва техния размер и произход, ако те надвишават стойността от 10 000 евро поотделно или в случай на няколко дарения от един и същи дарител.

Италианците два пъти по-добре платени от англичаните

Парламентът в Италия е двукамерен - Сенат на Републиката и Камара на депутатите. Сенаторите получават на месец като брутна заплата 11 555 евро, а нетно - 5304,82 евро. Всеки месец те прибират и по 3500 евро дневни чисто.

За целия мандат имат право на джобни за дребни разходи в размер на 4 180 евро. Признават им се до 1650евро на месец за телефон и транспрот. Така излиза, че италианските народни избраници са платени два пъти по-добре от английските, които на година в Лондон взимат 66 000 паунда.

Прибирали по 20 лв. на заседание след 1900 г.

През 1900 година заплатата на премиера на България била 1250 лева, а един министър получавал по 1000 лева месечно. Депутатите прибирали по 10 лева на заседание, тъй като парламентът не бил постоянно действащ орган, и са имали възможност да заработят до 900 лева.

След 1900 година народните избраници взимали по 20 лева на заседание. Това разказва пред „Телеграф“ историкът проф. Милко Палангурски. Заплатата на премиера по онова време не била много висока на фона на парите, които взимали някои адвокати в този период .

Според данъчната декларация на най-добре платеният адвокат в края на 19 век д-р Стоян Данев годишният му доход бил 40 хиляди лева на година. Надницата на депутатите също не била висока по тогавашните стандарти. „По онова време една нощувка в хотел е била 8-9 лева, така че това не са били много пари“, допълни той