Русия ще отговори реципрочно на изгонването на двамата руски дипломати от България. Това съобщи руското посолство у нас.

Оттам заявиха още, че в нито една от връчените ноти не се съдържат конкретни факти. По-рано днес Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това заяви Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров. 

С друга нота Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници.

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.