Социалисти от Велико Търново обявиха, че са готови да приемат в редиците си изключения от БСП Кирил Добрев, пише borba.bg.

Това е решено на заседание на Общинската партийна организация (ОПО) „Нова ера“ в старата столица, на което активистите направили отчет за участието на структурата в изминалите четири избора за Народно събрание и за президент.

Кирил Добрев бе отстранен от БСП на 29 декември, като бе обвинен в открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне в множество медийни изяви, създаващи негативен образ на БСП и подпомагане на структури на нови политически проекти.

„На сбирката се обединихме около становище относно някои зародили се порочни практики в организационно проследяване на партийни кадри.

Проведе се оживена дискусия с изказвания. Подчертано беше, че отминалите 4 избора са реално национални кампании върху приети от национални партийни органи политически платформи, послания, структура и водачество на листи. Дори на вторите избори се явихме със служебно подредена от Националния съвет листа за Великотърновския избирателен район.

При тази наложена от националното ръководство категорична рамка политическите ни възможности за влияние, отчитайки местните условия, бяха силно стеснени. Това ни отреждаше по-скоро технически функции. Заради това основната отговорност за резултатите трябва да се носи изцяло от националното ръководство.

Трябва обаче да бъде отчетена активната роля в кампаниите на Весела Лечева и привлечения от нея технически щаб“, категорични са членовете на ОПО „Нова ера“.

Социалистите от Велико Търново заявяват, че са силно разтревожени от ескалацията на характерни за по-далечното минало практики, свързани с преследването на партийни кадри или т.нар. „враг с партиен билет”.

Те допълват, че с цел съхраняване на кадрите и организационното единство в БСП предлагат на Кирил Добрев да поднови членството си съгласно уставните норми.

„Така ще подходим и към всеки, върху когото се стовари организационната машина на сегашното ръководство, при това без значение от името му. Партията е създадена в Търново, в лозето на Габровски, и точно ние няма да допуснем нейното закриване.

Затова изгонените ще бъдат приети ритуално пред мемориала „Благоев – Габровски“ в парка „Първа социалистическа сбирка“, подчертават великотърновските социалисти.

Те припомнят, че Кирил Добрев е работил активно и в последните избори за успеха на кандидатите в листата на Четвърти великотърновски избирателен район, като е агитирал за преференции за втория в листата Христо Кавалски.