В НДК се проведе учредително събрание на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата за президент на ген. Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Председател на Инициативния комитет е проф. Стефан Данаилов, като в него влизат над 240 души.
Сред тях са лидерът на БСП Корнелия Нинова, журналистът Елена Йончева, Снежана Тодорова – председател на съюза на българските журналисти, проф. Георги Паскалев, Васил Василев – председател на фондация „Братя Василеви“, контраадмирал Петров, Дечко Узунов – параолимпийски шампион по хвърляне на диск и много други изявени имена, формиращи общественото мнение.

Сред тях има 40 професори, академици, млади предприемачи, бизнесмени, коректни работодатели, творци, архитекти, художници, музиканти, политолози, спортисти, лекари. Комитети в подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев - Йотова са създадени и в 38 общини в старата.

„В ръцете на ген. Румен Радев и Илияна Йотова президентската институция може да изпълни своята мисия, както е записана в Конституцията“, заяви председателят на инициативния комитет проф. Стефан Данаилов. Той обясни, че познава генерала от времето, когато той се е борел за запазване на авиошколата в Долна Митрополия.

„Той не се съобразяваше с исканията на властимащите и се бореше за това, в което вярва“, каза Данаилов. Според него ген. Радев е доказал своята последователност в защита на българската авиация. По думите му сега кандидатът за президент има конкретна визия за развитието на страната и знае значението на думите "не" и "да".

„Той не се страхува не само в небето, а и в ежедневието да лети на собствените си криле и да разчита на собствените си сили“, заяви Данаилов и допълни, че Илияна Йотова с яркото си политическо поведение и това, че се е закалила в политическите бури у нас и в Брюксел, идеално допълва генерала.