Министър-председателят Кирил Петков не разполага със собствено жилище. Той живее в чужд апартамент от 83 квадратни метра. Това става ясно от имуществената му декларация, която беше публикувана от КПКОНПИ.

Министър-председателят обаче е собственик на сладкарница, управлявана от съпругата му - "Сладкарницата на Линда". Двамата са съсобственици на два автомобила – Лексус и Мини купър.

Премиерът е декларирал два влога в долари. Единият е за 70 хиляди, а другият – със 50 хиляди долара. Има и левов депозит с 20 хиляди лева в него.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пък притежава единствено малък апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 г. срещу 58 хиляди лева и влог със 66 060 лв. в него. Това показва встъпителната му имуществена декларации, публикувана от КПКОНПИ днес. Не е декларирал коли, земеделски земи или заеми.

До 7 май м.г., т.е. около назначаването му за служебен министър на финансите, Асен Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров срещу сума, която не е упомената в протокола. От документа се вижда, че всъщност постоянният адрес по лична карта на Асен Василев е в Хасково.

Според декларацията на Асен Василев на същата дата – 7 май м.г., той е продал на същия Марио Сотиров и собствеността си във фирмата „Пробитас“ ЕООД. Асен Василев е споменал в декларацията си, че притежава и 100% от „Акселберт“ ЕООД, но фирма с такова име не може да бъде открита в Търговския регистър.

На два апартамента в София е собственик вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, става ясно от имуществената й декларация пред КПКОНПИ.

Тя ги дели със съпруга си Митко. Единият, придобит през 1999 г. за 28 233 лв., е с площ 125 кв. метра. С него върви и гараж 23 квадрата, купен за 4275 лв. Другият апартамент е по-малък - 89 квадрата. Той е купен през 2004 г. за 21 514 лв.

В Мизия Нинова притежава и 1/6 от апартамент, а съпругът й има дял от къща, както и от нива, които обаче са придобити по наследство.

Нинова и съпругът й притежават и един автомобил - "Акура МДХ", купен за 15 хил. лв. през 2018 г.

Вицепремиерът и лидер на БСП разполага с 5 хил. лв. налични парични средства, а в банка семейството държи 55 хил. лв. Съпругът на Нинова е вложил 11 226 лв. в пенсионен фонд.

Имоти за  801 888 лв. притежава министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и съпругата му Виолета, става ясно от имуществената декларация пред КПКОНПИ.

Семейство Лорер притежават дялове от 6 апартамента във Варна. Най-големият от тях е разделен между съпрузите и е с големина 125 кв. метра, придобит за близо 190 хил. лв. през 2013 г. 

Пет от тях са собственост единствено на съпругата на Даниел Лорер Виолета. Четири са придобити чрез дарение, а петият е купен за 29 хил. лв. през 2001 г. Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица.

В София пък двамата имат по 3/8 от апартамент с големина 73 кв. метра, но отново придобит чрез дарение.

Семейство Лорер притежава и две вили във Варна - едната е придобита на стойност 58 000 лв. и е с големина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лв. и е с площ 729 кв. метра. Семейството има три права на строеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., но отново имат само 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево - единият е 10 хил. квадрата, а другият - 15 хил.
В София съпрузите имат и два предварителни договора за покупко-продажба.

Отделно Лорер са собственици на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща площ 9 декара.
В банка семейството държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн.

Лорер има и ценни книжа на стойност 19074 лв., както и държи 0,5% от инвестиционния фонд Brightcap Venture Cooperatief, основан от него, и 51% във фирмата  "Лоза БГ".

Семейство Лорер не е декларирало нито едно превозно средство, както и никакви налични парични средства. 

Както БЛИЦ съобщи, 60 души изобщо не са подали имуществени декларации пред КПКОНПИ. Най-известният сред тях е лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Спипаха ги: Слави и още 59 не са подали декларации за имущество и интереси, грози ги глоба до...

За 2021 г. лицата, които са подали декларации, са общо 12 430.