Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, одобрена с Постановление № 53 на Министерския съвет от 26 февруари 1998 г. Това реши на заседанието си Министерския съвет.

С промените на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) ( обн., ДВ, бр. 39 от 2024 г.) е изменена разпоредбата на чл. 24л, като е регламентирана нова процедура за предоставяне право на продължително пребиваване, даваща правна възможност на чужденец, който пребивава на територията на Република България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единно разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер да кандидатства за пребиваване с цел сезонна заетост без да е необходимо да напуска територията на страната.

Съгласно § 2 от Допълнителните разпоредби на ЗЧРБ за издаване на разрешения за пребиваване се събират такси, определени в акт на Министерския съвет.

В Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси (Тарифа № 4) не беше предвидена такса за предоставяне на пребиваване по реда на чл. 24л от ЗЧРБ.

В тази връзка с приетото от Министерския съвет Постановление в Тарифа № 4 се създаде разпоредба, с която за предоставяне на право за продължително пребиваване на чужденец в Република България, се събира такса в размер на 60 лв.

Размерът на таксата е разходоориентиран, като е изготвен съгласно Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите по чл. 7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им, приета с Постановление № 1 на Министерския съвет от 2012 г.