Директорът на ОП „Транспорт“ към Община Бургас Андрей Рунчев е новият председател на общинската структура на ГЕРБ в морския град, съобщава Флагман.бг, позовавайки се на източници, които са присъствали на редовно отчетно-изборно събрание на партията в зала "Бойчо Брънзов" в понеделник вечерта. 

Рунчев заменя на поста досегашния лидер Иван Вълков, който ръководи успешно структурата от самото й създаване. Колегите му отново са го издигнали за лидер, но Вълков си е направил отвод, казвайки, че е уморен. 

Рунчев потвърди новината за новата му длъжност в ГЕРБ. Съпартийците му са гласували доверие, като са го избрали почти единодушно. Предстои назначението да бъде утвърдено от централата.

„Имаме много работа за вършене, разбирайки каква е обстановката в момента. Целта ни е местните избори, които ще се проведат през следващата година. Имаме амбиция ГЕРБ да е първа политическа сила за Бургас, да имаме кмет и максимално много общински съветници, които да продължат да работят за успешното развитие на града ни“, каза Андрей Рунчев. 

Той ще продължи да управлява и ОП „Транспорт“. 

Андрей Рунчев е на 44 години от Бургас. Средното си образование завършил в АЕГ „Гео Милев“. Има бакалавърска степен в Икономическия университет във Варна, магистър по икономика във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

След завършването си за кратко заминава за чужбина, но после се връща в родния град, където започва да работи в сферата на недвижимите имоти. През 2009 година става част от екипа на Димитър Николов в Община Бургас. От

2013 година е шеф на общинското предприятие „Транспорт“ към администрацията. 

Политическата си кариера Рунчев също стартира през 2009 година, когато става член на ГЕРБ. През последния мандат на общинската структура е част от нея като член. През 2021 година участваше в кандидатдепутатските листи на партията за 44, 45 и 46 НС. Семеен, с две деца.