От името на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов очаквано предложи Ива Митева за шеф на Народното събрание (НС). БЛИЦ припомня, че по-рано днес лично тя заплете голяма интрига с това кой може да новият шеф на НС.

"Ива беше председател и на 45-то НС и ние смятаме, че може би тя е най-достойният председател на това Народно събрание", заяви Йорданов.

От името на БСП Корнелия Нинова пък предложи за председател на 46-ото НС Кристиян Вигенин.

Изненадващо от ГЕРБ не предложиха човек за поста. БЛИЦ припомня, че вчера се появи информация, че от партията ще предложат Росица Кирова за поста.

При гласуването на поста на Митова се регистрираха 237. "За" бяха 137, "Против" 1, а "Въздържал се" 99.Единственият, гласувал "Против" Митева бе Георги Кадиев от БСП. Той заяви следното: "Аз съм единственият, гласувал против, и заради това дължа обяснение. Това гласуване по никакъв начин не е лично и срещу г-жа Митева. То е по повод липсата на разговори между политическите партии. Това гласуване е тест за гласуването на правителството.

Горещи страсти в НС! ИТН обяви след колко дни ще е ясно отиваме ли пак на извънредни избори, а ГЕРБ и БСП... СНИМКИ

Нещото, което трябва да направим е да започнем преговори - официални, завършващи с официално споразумение".

Гласуването пък за Вигенин бе следното: Гласували - 232, "За" 35, "Въздържал се" 137, а "Против" 60."Пожелавам ти успех и след четири години да си тръгнеш от този пост", заяви Зайкова при предаването на поста на Митева.


Ива Митева и Мика Зайкова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!