"Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство", това каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрани (НС).


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Това се случи непосредствено след сериозния гаф, който направи веднага след като народните представители положиха клетва. БЛИЦ припомня, Йорданов се обърна към президента Първанов вместо към Румен Радев.

"Този парламент е по-различен от предишния. Според нас е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани.

Самият факт, че тук присъства Министерски съвет, означава, че хората, които стоят тук, не се срамуват да застанат зад нас.

Всички знаем какви са резултатите на изборите. До голяма степен знаете и какво ще направим като политическа сила. Ние ще предложим, когато президентът Радев даде мандат, ще предложим кандидат и ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат", каза още Йорданов.

По думите му с повечето партии, с които ще проведат разговори, нямат различия за главния прокурор, за унизителните пенсии на нашите майки и бащи.

"В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет. Това е посоката според нас, в която трябва да се развива страната. Ако няма - вероятността да отидем на поредни предсрочни избори, е голяма", заяви още Йорданов.

"В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция", това пък каза Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това - честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ.

Действията на представители на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж, на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства.

В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безидейността, ще бъде и безотговорността за държавата", заяви още Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ - СДС не разчита изборния резултат като победа на политическа сила, а огромно предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство.

"Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество", зави още Атанасова.

Десислава Атанасова заяви, че е загрижена, че в приоритетите на "Има такъв народ" не са видели нито едно от тези предизвикателства.

"Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни", допълни още Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

"На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век", каза още Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

Десислава Атанасова отправи и обвинения към служебния кабинет и заяви, че буквално е била провалена ваксинацията в България.

След нея на трибуната се качи лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов", това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.

Според нея за тази цел трябва да се пребори причината, която се намира в пленарната зала. По думите й коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство и от Народното събрание трябва да започне изкореняването.

"От името на ПГ на "БСП за България" пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото - избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори, каза Нинова. Според нея това е знак към всички.

"Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент", коментира Корнелия Нинова.

"Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува", подчерта още Нинова и отчете, че това е грешка - фактическа и политическа. "Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна.

Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят", заяви още Нинова.

По думите й третото предизвикателство е да се състави редовно правителство.

"Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност", заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика.

"За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора", изброи още Корнелия Нинова.

Стана ясно, че вторият приоритет за "БСП за България" е здравеопазването, третият - образованието, науката и културата, а четвъртият - икономиката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!