След оставката на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, премиерът на страната Бойко Борисов каза, че ще обсъди с председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нейния заместник днес (31 октомври), съобщава EurActiv. Георгиева внесе оставката си на 28 октомври, за да заеме пост в Световната банка.  Нейното оттегляне от ЕК не е изненада, защото тя води кампания за генерален секретар на ООН, макар Кодекса на еврокомисарите да не позволява на членовете на изпълнителния орган на ЕС да кандидатстват за други постове. 
В Пловдив Борисов каза, че Георгиева е изпълнила изцяло своите задължения, след като бюджета на ЕС за България е нараснал значително. 

„От 12 млрд. евро, бюджетът за България стана 15 млрд. за следващите години, така че Кристалина Георгиева е изпълнила ролята си по бюджетирането. Сега се нуждаем, от някой в сферата на екологията или регионалното развитие, където България има повече нужди“, каза той. 

В действителност бюджетът на ЕС за 2013-2020 беше определен по време на предишната Европейска комисия, водена от Жозе Мануел Барозу, и Георгиева едва ли е имала някакво влияние по българския дял от него, след като тя отговаряше за хуманитарната помощ. 

В момента регионалната политика е дадена на румънката Корина Крецу, а за екологията отговаря малтийския еврокомисар Кармену Вела.