България настоява за твърда цена за изграждането на двата нови ядрени реактора за АЕЦ "Козлодуй“ Westinghouse AR-1000, която не трябва да надвишава 14 милиарда долара според междуправителственото споразумение за ядрено сътрудничество между България и САЩ, подписано в понеделник вечерта в София, пише Euractiv.

Новите реактори ще бъдат построени на брега на река Дунав, където се намира АЕЦ "Козлодуй". Те ще работят паралелно с двата руски реактора до 2050 г. След 2050 г. старите руски реактори ще бъдат изведени от експлоатация.

"Смятаме, че България може да бъде регионален лидер в областта на ядрените изследвания и регионален енергиен център“, коментира Андрю Лайт, който е помощник секретар по енергетиката по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ.

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че правителството иска да подпише договора за изграждането на новите ядрени мощности на фиксирана цена, която не трябва да надвишава 14 млрд. долара.

Това е най-голямата инвестиция за последните 50 години за България, която се очаква тази година да достигне БВП от малко над 100 милиарда евро.

Допреди десет години България планираше да построи атомна електроцентрала с два нови руски ядрени реактора, доставени преди пет години от руската "Атомстройекспорт", но войната в Украйна промени всичко. Сега планът е руските реактори да бъдат продадени на Украйна, която обмисля да плати за тях с помощта на ЕС.

Споразумението между България и САЩ обхваща сътрудничество при инсталиране на малки модулни реактори в промишлеността, извеждане от експлоатация на реактори, преработка и съхранение на отработено ядрено гориво, съвместни ядрени изследвания и обмен на персонал, пише "Фокус".

Радев заяви, че новият VII блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да влезе в експлоатация в края на 2034 г.

Лайт коментира, че ползите от изграждането на два нови ядрени блока далеч надвишават инвестицията от милиарди долари. Той добави, че става дума за разкриване на огромен брой нови работни места и развитие на българския опит в ядрените технологии, което ще направи страната ни лидер в региона.

Цената на електроенергията, произведена от новите реактори, ще бъде около 65 евро/МВч, което доведе до критики, тъй като цената е много по-висока от тази на електроенергията от възобновяеми източници. Българското правителство твърди, че страната не може да остане без базова електроенергия след спирането на руските ядрени блокове.

На 2 февруари директорът на АЕЦ Валентин Николов съобщи, че до момента пет компании са заявили неофициален интерес към изграждането на новите реактори. От тях само една е европейска – Elektristi de France.

Другите са американската компания Bechtel, с която Westinghouse работи по проектите AP-1000 в Полша и Чехия, и корейската Hyundai, с която Westinghouse също работи. Другите са китайската CNNC и американската компания Fluor, която притежава NewScale, компания, разработваща малки модулни реактори.

В интервю през октомври премиерът Николай Денков заяви, че Гърция, Сърбия и Северна Македония имат интерес към сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от бъдещите VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй".

На въпрос дали ще може да се получи европейско финансиране за изграждането на новите мощности, Денков отговори, че това не е съществен проблем, тъй като проектът е "доста перспективен" за държавата от икономическа гледна точка.

Той обясни, че България ще използва двата нови реактора като базова мощност на енергийната система при постепенното спиране на въглищата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук